| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Nase starsi zacala zarlit na noveho clena rodiny.I kdyz ho miluje a dava mu to najevo, pusinkuje, hladi a pod., obcas se v ni nashromazdi emoce ze dne, jak se ji uz nevenuji tolik co predtim a namiri to v "naznaku" na mladsiho sourozence..Je mi ji nekdy i lito a chapu jeji rozcarovani, travili jsme spolu skutecne moc casu, jelikoz manzel pracoval dlouho..
Prestala poslouchat a tak se ted ucime znova poslouchat na prvni slovo.Nasla jsem na netu knihu " Co delat, aby se vase deti spravne chovaly"..JE tam spousta typu a modelovych situaci.Take jsem predtim delala spoustu chyb a hrozne me to mrzelo, kdyz jsem selhala natolik, ze jsem dceru placla..Chtela jsem to zmenit, rekla jsem si, ze musi existovat zpusob, jak resit tuto situaci s laskavosti a zaroven efektivne.Nebojovat uz o "moc" se svym vlastnim ditetem..
Je tam podstatne sdeleni - jelikoz kazde dite je schopne naucit se poslouchat, znamena to, ze sve spatne chovani se take NAUCILO ze sveho okoli..
Dulezite je byt v "trestani" DUSLEDNY..A trest zvolit efektivni, netrestat impulzivne, jelikoz to k nicemu nevede.Nevyslovovat prazdne vyhruzky, nebo trestat "nekdy"..Bude to trvat par tydnu, mozna i mesice, ale mame konecne vysledky..
Jako zpusob trestu volime po okamzitem neposlechnuti , nebo po nevhodnem projevu chovani - preruseni hry, nebo ji vezmu hned pro ni cennou vec, nebo si nakraci do "samotky"..- to jsme zvolili kumbal se satnikem.Zeptam se ji za zavrenyma dverma-vis proc jsi na samotce?Ona vzdy vi, takze z toho vim zas ja, ze si uvedomuje, ze se chova treba nevhodne, nebo ze neposlechla.Zeptam se ji, jestli vi, co ma delat, to odpovi -"ano".Pak ji reknu, aby mi to zopakovala, co ma udelat.Vzdy to rekne spravne, takze vi co ma delat a kdyz neposlechne, neposlechne tak, ze si to plne uvedomuje..
Pak ji otevru dvere, utru slzy, objimeme se a dame si pusinku, s tim, ze mi zopakuje, ze se omluva a ze uz se to nebude opakovat..
Naopak, dobre chovani, nebo poslechnuti se snazim VZDY POCHVALIT, jelikoz to uz neberu jako samozrejmost..Nebo po tom, co poslechne v dulezite veci ji NEKDY odmenim. Treba po jidle dostane kousek cokolady, nebo gumoveho medvidka..Ale zdruraznuji, ze odmenuji jen NEKDY a zasadne NEUPLACIM, tedy nedavam odmenu pred splnenim ukolu.
Tim se ji snazim i motivovat, aby se pro dobre chovani SAMA ROZHODOVALA, protoze se ji to "vyplati"..
Ta kniha je v podstate o tom, jak ucit dite ROZHODOVAT se pro dobre a spravne jednani.
Manzel ale musi drzet JEDNOTU s tebou jak ve stylu napominani, tak ve zvolenem a domluvenem trestu.Proste s nim o tom promluvis, jste dospeli lide, jelikoz se chovani starsi muze stupnovat a pak si s ni neporadi nikdo z rodiny, nebudou vam ji chtit v rodine ani pohlidat a podobne..
Kdyz mne treba nazlobi, ze neposlechne a fakt mam toho v danem okamziku hodne co na praci, tak ji reknu, ze mne velmi unavuje a je mi z toho tezko.
Ona byla hodne na mne fixovana, tak ji to opravdu "pohne", ze mne unavuje a rika pomalu se slzama - ne neunavuji te, uz te nebudu unavovat.Proste ji zalezi natom, jak se citim a sama chce, abych byla stastna a mela radost...

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.