Přidat odpověď
Miilu, nemusí platit, když platí, tak z vlastní vůle. Při tom všem praktickém, co jim církevní společenství je schopno dát (a myslím, že hodnotu toho můžou poznat lidé zevnitř, ne zvenčí), si umí spočítat, že z něčeho ta církev prostě fungovat musí. My máme personální fond, na který se ukládají saláre - příspěvky jednotlivců. Je dobrým zvykem, že hodnota saláru je desetinou příjmu. Prostě když chce církev fungovat i jako organizační jednotka, musí si sama ty peníze do toho nějak vrazit. Důvod, proč takové "desátky" fungují více v menších církvích, je nasnadě. Nedisponujeme tolika hmotnými statky jako např.římskokatolická církev, peníze, které získáme např.z pronájmu sborových prostor (a že jich jako sbor takřka venkovský máme minimum, na rozdíl od městských sborů, které mívají farní byty a domy s půdami, sklepy a které navíc propůjčují kostely mimocírkevním akcím), zdaleka nestačí na pokrytí všech výloh. A to nerozhazujeme - moje teta jako uklízečka bere více než já, magistra humanitních věd se dvěma VŠ (tím si nestěžuji, jsem v práci velmi spokojená). Je to složité, s těmi penězi v církvi ...
Předchozí