štěpánko,
něco takového může fungovat, ale ten, kdo to těm dětem platí, to musí dělat dobrovolně, tedy sám musí mít dost na uživení sebe sama a svých dětí a pa může podporovat ještě dítě cizí....Co si budeme povídat, mnoho z nás podporuje nějaké to dítě v Africe nebo Indii, ale kdyby měl za tytéž peníze možnost podporovat třeba malého Roma, neudělá to
. To je dost problém....na druhou stranu, kdyby se překonaly tyto předsudky, byla by to jedna z cest, která mě osobně by oslovila....
Pak tu mám ještě nástin řešení toho, kdy pobírat dávky (nemyšleno rodičák, spíš různé podpory a příspěvky na kdeco) je jednodušší a ve výsledku se i vyplácí víc než pracovat. Jde o negativní daň z příjmu, kdy je stanovená nějaká hranice příjmu (ne minimální mzda, ale prostě příjem z čehokoliv). Když člověk nevydělá nic, dostane z tohoto minimálního příjmu stejné procento (třeba z deseti tisíc 1500 Kč při 15% dani z příjmu), jaké procento by na dani z příjmu zaplatil ten, co by tuto hranici přesáhl. Kdo by si vydělal třeba 2000 Kč, měl by ty dva tisíce a ještě 15 % z 8000 Kč (10 000 - 2 000). Kdo by si vydělal 10 000 Kč, měl by příjem 10 000 Kč, daň by byla nulová. Při příjmu 20 000 Kč by měl člověk příjem 18 500 Kč (20 000 - 15% z (20 000 - 10 000)).....
Jinak řečeno, ani rodina bez příjmu by nezůstala úplně bez prostředků, ale každá vydělaná koruna navíc by situaci jen zlepšovala.
Čísla jsou samozřejmě jen pro příklad, nad skutečnou částkou minimálního příjmu by se určitě muselo nějakou dobu debatovat, také by šlo o to, jestli by se to týkalo jen těch, co můžou vydělávat (takže třeba dospělí a děti nad 15 let), zatímco mladší děti by byly zcela závislé, nebo zda by se taková daň týkala každého člena domácnosti....
Je jasné, že to neřeší případnou nouzi, pro mě je taková myšlenka zajímavá hlavně z hlediska motivace těch, co se jim v současné době pracovat nevyplácí nebo nechce.