Přidat odpověď
Narazila jsem na pár problémů v pátrání po předcích. Třeba mi někdo poradí.
První věc - mám za to, že existovala kniha o původu českých příjmení a snad jsem ji i měla, minimálně půjčenou z knihovny, ale nevybavím si, jak se přesně jmenovala... pokud ji snad někdo máte, možná si vzpomenete nebo to tam bude k dohledání.
1. V rodokmenu se mi objevuje příjmení Chaun, resp. Chaunová. Netuším, jaký může mít původ. Je jich v ČR strašně málo (8) a to bude nejspíš všechno rodina režiséra Igora Chauna.
2. Otec se narodil v lokalitě, kde podle matrik bydleli samí Němci (okolí Kraslic v západních Čechách, fara Jindřichovice). V rejstříku příjmení není nic, co by připomínalo jeho příjmení - tzn. asi si je nenechal počeštit po válce (jediné, co by přicházelo v úvahu je příjmení Meinlschmidt, ale je to trochu "přes koleno"). Takže je varianta, že se sem rodina mohla přistěhovat až po odsunu. Otázkou je odkud - opět velmi málo časté příjmení, rozeseté po republice v max. 3 kusech na kraj. Dá se to nějak dohledat? Vedly se záznamy o českých osídlencích a kde? V pozemkových knihách? V místní kronice?
3. Původ příjmení Košán/Košan - napadá vás něco? Kromě výrobce košíků? Matně si vzpomínám, že v té knize (nebo jinde) byla i verze odvození od Kossuth nebo podobného maďarského příjmení.
4. Znáte původ svých rodinných příjmení?
Předchozí