| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

To záleží, co si představuješ pod slovem "kvalitní".

Kvalita potravin se posuzuje různě. K aspektům kvality patří jednak negativní aspekty, tedy to, co v potravině být nemá - např. obsah cizorodých příměsí, obsah plísní, obsah těžkých kovů, obsah hmyzu (třeba v mouce), obsah kamínků (třeba v čočce)...

A pak aspekty pozitivní - tedy to, co v potravině být má a čím více, tím lépe (obecně řečeno) - např. obsah tuku a bílkovin v mléce, obsah vitamínů v ovoci a zelenině atd.

Dalším aspektem kvality např. u ovoce a zeleniny je vzhled a zpracovatelnost. Např. skvrnitost jablek nemá sice negativní zdravotní dopad, ale je nevzhledná a pokud spotřebitel chce jablka na slavnostní dort, tak toto je z jeho hlediska prvek nekvality.
Nebo tvar - rozmrcasená mrkev je těžko opracovatelná, má vyšší ztráty při opracování, takže je to také určitý aspekt (ne)kvality, byťsložením jde o dobrou zeleninu.
Atd.

Záleží na tom, kterému aspektu dáváš největší váhu.

Existují pomocné další charakteristiky, které mohou a nemusejí korelovat s výše uvedenými aspekty kvality. Tam patří třeba původ - v některých případech koreluje původ s kvalitou, tedy např. (viz. vedlejší diskuse) obsah tuku, bílkovin a vitamínů v mléce koreluje s tím, zda je mléko od menšího producenta nebo z velkovýroby.
Ale v tomto směru existují i negativní korelace - např. zelenina od malozahrádkářů mívá vyšší obsah mědi a dalších látek z postřiků než zelenina z velkoprodukce, protože obecně malozahrádkáři stříkají více, než je v návodu, a méně dodržují ochranné lhůty po postřiku před sklizní.

A takhle by se dalo rozebrat spousta dalších věcí, takže opravdu záleží, co vlastně pod pojmem "kvalitní" hledáš zrovna Ty.

Já např. nejvíce zvažuji první skupinu - "aspekty negativní" - tedy to, co bych opravdu nechtěla nacházet ve svém jídle.
A ano, takové potraviny se v supermarketu koupit dají, vztahuje se to ale víceméně jen na základní potraviny bez aditiv.

Neznamená to úplnou absenci např. reziduí DDT v bramborách, ale množství těchto reziduí je stejné jako v bramborách na trhu či v malém obchodě, neb půda je DDT v ČR promořena značně rovnoměrně. Takže to sice není brambora dokonalá, není ale horší (méně kvalitní) než brambora z malého obchodu. (samozřejmě, pokud provozovatel supermarketu nenechá brambory zplesnivět, což je častější právě ve velkých obchodech než v malých, neboť to nikdo tolik nehlídá v tom velkém objemu).

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.