Přidat odpověď
Párkrát jsem mantinely šila, postup jsem si vymyslela. Pokud máš postýlku klasicky 60x120, nejlepší je ušít si mantinel dlouhý 3x 60cm, výška 25-30, podle tebe. Můžeš ho pak přidělat za hlavu a z obou boků, ale zase je to nešikovné kvůli stahování bočnice. Dá se to pak dát i ty dva díly na delší stranu a jeden díl za hlavu.
Nejdřív si ustřihnout pruh dlouhý 180cm x 25cm, dát díly rubem k sobě a sešít po celém obvodu, pouze vynechat místo na jedné straně toho prostředního dílu, stačí tak 20-30cm, tím se to tam pak nacpe. Ještě před sešitím nezapomeň do všeh rohů a na každých 60cm vložit 2 kousky tkalounu na přivázání. Když to máš na rubu, musíš je dát tím dlouhým koncem dovnitř. Obrátím na lícovou stranu, do těch dvou stran nacpu vatelín 60x25cm, zašiju, aby mi to tam nejezdilo (takže budeš mít oddělené ty 60cm díly) a potom dáš ten prostřední díl a jednoduše tu díru zašiješ - dáš to k sobě, je to vlastně už jakoby založené dovnitř a po krajíčku zašiješ.
Ještě moje vychytávka, na kterou jsem přišla praxí. První mantinely jsem plnila vatelínem, ale jak byla dcera větší, lehala si na to, opírala si o ně nohu a pod, za chvíli mi vůbec "nestály". Takže příště jsem už plnila 1cm molitanem.
Předchozí