Přesně tak Katko
Proto si myslím, že to není moc porovnatelné. Dneska mají ženy mnohem větší práva a možnosti , ale zároveň jsou mnohem míň chráněné, myslím společensky.
Myslím si, že tu zodpovědnost vůči vlastní rodině měli i chlapi daleko víc zakódovanou. Opustit manželku a děti bylo společensky natolik nepřijatelný, že chlap co by to udělal, tak je za vyvrhele. Dneska i ženám připadá akceptovatelné, že chlap má právo najít si milenku, když s ním manželka odmítá provádět orální sex(viz jiná diskuze). O tom, jak chlap opustí rodinu a naprosto bez jakéhokoliv postihu se vyhýbá placení alimentů by tady některé holky mohly psát celé romány. V tomhle směru to ta ženská tenkrát měla nesrovnatelně jednodušší. Měla mnohonásobně větší jistotu, že ji chlap neopustí a nenechá ji na holičkách.
Za sebe musím říct,že bych nechtěla žít v té době, protože už jsem prostě vychovaná jinak, mám to v sobě jinak naprogramované a nedovedu představit, že by moje role byla jasně určená a já měla minimum možností s tím něco dělat. Už jsem jinde. Ale dovedu si představit, že ženě 19.století by dnešní model nevyhovoval, protože by se cítila naprosto ztracená