Já si jedu pro štěně 1.7.. Naplánovala jsem to takto právě proto, že budu mít v červenci dovolenou a tu se hodlám na 100% věnovat výchově štěněte. Neumím si představit, že si přinesu domů štěně, které od svého početí nikdy nebylo samo ( iv bříšku u maminky jich bývá více a co teprve po narození....) a pak ho po 2 - 3 dnech nechám samotné doma.... To se přee musí teprve učit!!!!
Naše štěně má teď 3 týdny, za týden se na něho pojedeme podívat, už teď mám v posteli starou plenu, kterou mu přivezeme, aby si už u maminky zvykalo na níš pach. Pes je zvíře, které se z minimálně 50% orientuje nosem. Takže co bych radila: Vzít si na sebe nějaké staré BA triko, se kterým se "rozloučíš". Budeš ho mít na sobě 2 - 3 hodiny nejméně.
Hlídat mimino (mimochodem - jak je staré?) a HNED, jak se probudí, vzít je ven. To, že jsou dveře otevřené je sice hezké, ale proč by štěně chodilo kálet ven, když neví, že tam je to správně?
Takže vezmeš mimino ven a nad každou louží a hromádkou budeš jásat. Tak, jako když jsi učila dítě na nočník. Nejlépe hned odměníš "snažení" pamlskem. Zvláště, pokud je to fena (nedávala jsem pozor, zda píšeš pohlaví), doporučuji ti jakmila přičupne, začít chvílt a opakovat slovo, které si vybereš. Já našim "holkám" říkala normílně "čůrat", ale může to být cokoli (třeba pudink
). Naše fenky se tak na to slovo naučily, že když jsem spěchala do práce, stačilo je vzít pře dům a říct: "Hodná holky, pojď se vyčůrat" a bylo hotovo.... U psa je to horší, ten má pud značení teritoria a moč si na to vyloženě šetří...
Až se projdete a mrně se vyvenčí, tak svlékneš to starý triko, položíš ho někde v té hale, kde je štěně a odejdeš (s pamlskem v kapse) na max. 15 minut. Vrátíš se a pokud štěně nic neprovedlo, dáš mu ten plamsek... Ono si asi "přivlastní" to triko, bude z něho tebe čuchat a nebude se cítit tak opuštěné... Toto opakuj - prodlužuj dobu, jakmile se vyspí nebo nají, tak hned ven. Je to práce FAKT na několik dní - nešlo by si alespoň týden vzít dovolenou????
Kolik je dceři? nezvládla by něco i ona sama? Ale já se přiznám, že holka bude mít v létě 15 a já počítám s tím, že základní naučení bude na mně, neboť ona je dost poděs a není na ni úplně spoleh... A u štěněte je strašně důležitá důslednost...
Jinak jak ti holky psaly, že se nemáš zlobit na loužičky a hromádky doma - no, já s tím nesouhlasím. Rozhodně bych mimino nebila, nabo něco takového, ale šla bych louži uklidit a "naštvaným" hlasem bych mrněti říkala: "Fuj, takdy se to nedělá, to je ale FUJ". Myslím si, že je schopné pohopit podle tónu hlasu (sluch je po čichu hned druhým nejdůležitějším smyslem, zrak je až daleko za těmito dvěma!!!!) poznat, že jsi nebo nejsi spokojená. A když POKAŽDÉ milým a spokojeným nebo nadšeným hlasem budeš komentovat čůrání venku a naštvaným hlasem čůrání doma, tak fakt pochopí....
Jo a ještě něco: Tvoje sdělení, že ZATÍM je štěně v hale se mi nelíbí. Teď si musí zvykat na halu a později se bude muset s halou rozloučit a převykat si na dvorku? To jsi měla zrovna nechat ho venku, protože pak bude odsunutí ven chápat jako trest - a ZA CO nebude vědět... Je v hale, protože venku "brečelo"... ale jakmile je vyšoupneš z haly ven, bude stejně brečet - i třeba za rok.... Co mrněti jedou dovolíš, to bys u měla dovolit vždy.... Ono nechápe, že dnes jsou vánoce, nebo dnes mám dobrou náladu, tak dnes může....
Simča