hroudo...mas pravdu...clovek, co umi namalovat ruku, portret atd..atd /k tomu se ale musis dopracovat/, ten to pak umi namalovat tak, ze i v abstrakci tohle vidis a ma to i ty spravne proporce....
ale u deti to je jine, to se takhle neda srovnavat....ja to vidim u dcery....jako 2 leta malovala svou vizi, hrala si s barvama, stromy dodelala treba hrebenem /jezdila po udajnych stromech hrebenem a vytvarela les-hreben popadla ve sve tvorivosti/...fakt uzasne veci, ale tam nebylo potreba zamerit se na detaily jako takove, ty by stejne ve 2 letech nezvladla.....ted je ji skoro 6, jeji obrazy zacinaji byt realisticke, objevuji se postavy, zvirata, portrety, perspektiva....uz to neni ta detska abstrakce. Jeden obraz kdysi /v tech 2/ nedomalovala, nebyla s nim spokojena....po 2 letech se k nemu vratila, koukla na nej a pry ho dodela. Vytvorila krasny obraz. Ve 2 letech by to takhle nezvladla...vyviji se dal...ale ona se rozviji v malovani celkove...kresli tuzkou, akvarelem, kridama, pastelkama. Asi pred pul rokem po me chtela vysvetlit perspektivu, proc je postava vzadu mensi nez ta ve predu atd, k tomu chtela vysvetlit stinovani koule, hrala si se svetlem a stinem...porad neco noveho. Jde dal a dal, pta se a kresli a kresli...nekdy mam pocit, ze nedelame cele dny nic jineho nez kreslime a tvorime.
Jestli z ni jednou neco bude nevim, dela to pro radost a ja vlastne ani nevim, jestli chci, aby ji tohle jednou zivilo. Je i hodne technicky nadana....no snad ji to zustane jako konicek, je pri malovani stastna....
ja si ani u deti netroufnu tvrdit, jestli ma nekdo talent ci ne....ty deti maluji krasne skoro vsechny a fantazie je uzasna vec...nekdo je ale vytrvaly a vydrzi u toho, nekoho to prestane bavit. O me mluvili jako o talentu, profesor ze me byl vedle...a pritom jsem jako dite jen malovala a malovala, dle me bezne obrazky /tata vsechno ukladal, muzu tedy porovnat i ted/...muj bratr /pohledem zpet/, maloval uzasne veci plne fantazie, moje obrazky byly proti jeho fadni.....jeho to prestalo /jeste jako dite/ bavit, me ne