tady jsem to nasla, mas tam i to, kdyz se nesladi
Ad náhrada cukru:
Cukr není v marmeládách proto, aby to bylo sladké, ale proto, že varem v prostředí kyselin z ovoce se sacharóza rozkládá na glukózu a fruktózu (= umělý med) a tyto monosacharidy osmotickým působením ničí mikroorganismy.
Tj. lze sladit marmeládu medem.
Nebo lze ovoce zbavit vody dlouhým odpařením, kdy se vlastní cukry zkoncentrují tak, že likvidují mikroorganismy = povidla (z jakéhokoli ovoce).
Nebo lze nesladit vůbec, ale pak je nutné přistupovat k tomu jako k ovocnému pyré a je nutné to sterilizovat . cca 20 mián při 85 st.
Pozor na bláznivé nápady nesterilizovaných džemů bez cukru. K nejnebezpečnějším patří jahody, z těch už byla i epidemie botulismu (ze špatně zavařených).