Přidat odpověď
Psala jsem jen jednu, ale dostala jsem hodně dobrých rad, leč jsem se jich nedržela - a byla to chyba.
Tip č. 1 - vybrat si dobré téma. to je základ, aby nebylo moc obsáhlé ale aby tam šlo něco vykoumat. I když radši menší rozsah a víc detailů, než opačně. Taky je jednodušší vybrat si výzkum ze spisů či statistik, než s "živými" respondenty.
Tip č. 2. - zvolit si dobrého vedoucího. Tj. často sázka do lotynky. Někteří jsou hooodně laxní a v podstatě čekají na hotovou práci, kterou pak zdrbnou. Jiní zase nimrají v každém odstavci, překopávají překopaní a je s tím práce jak na kostele. Taky záleží, jestli bude či nebude u obhajoby a jak se má rád/nerad např. s vedoucím katedy apod.
Tip č. 3. začít včas - tři vykřičníky. Je to pruda, ale platí to. Cca tak v půlce psaní jsem si uvědomila, CO vlastně jsem měla udělat na začátku, ale už nebyl čas. A to jsem začala v prosinci a měla radost, jak to do března krásně stihnu - prd, přišla "tvůrčí krize" a měla jsem půlky stažený abych to odevzdala včas.
Tip č. 4. Psát si odkazy rovnou ve správném formátu (zjistit si normu ISO), hned, dělat to přes funkci ve Wordu a ne ručně (to jediný jsem dodržela a fakt to byla úleva, člověk si může házet s textem jak je libo a odkazy zůstávají, nemusí se dohledávat). Zdroje mít "ty nejlepší" - tj. vědět, jací autoři jsou v kurzu během výuky a z nich čerpat aspoň něco málo, ale prostě mít pak v seznamu zdrojů "dobrá jména".
Tip č. 5 - asi tak v půlce psaní si přečíst znova zadání, jestli jsem se neodchýlil od tématu - to by byla těžká minela, dobrá práce mimo zadání.
Tip č. 6 - připravit si zajímavou přílohu a mít srozumitelnou osnovu plus zajímavý úvod - komise bude mít na prolistování pár minut, takže úprava plus tyhle věci by se jim měly líbit.
Tip č. 7 - mít zajímavý výsledek práce, za kterým si budeš stát a budeš ho umět odprezentovat, plus K ČEMU JE TO DOBRÉ, to co jsi vyzkoumala. (i když hypotéza nevyjde, tak pohovořit o faktorech které to způsobily).
Předchozí