Přidat odpověď
no tak tím, že jaterní mononukleoza poškozuje játra, tak je i trochu omezená krvetvorba a to zpracování tuků, proto omezit tu námahu (aktivní sport) a tučnou stravu (u dospělých i alkohol a koření). Stou námahou - to je hrozně různé, některé děti jsou neúnavné tryskomyšky a nezastavíš je, na jiných vidíš co je zmáhá a u dalších je námaha už jen změna místa pobytu (z čr k moři). Tak třeba s tím koupáním - se zdravým akcechtivým dítětem můžeš blbnout v bazénu/v moři dvě-tři hodky, s oslabeným prostě ne tolik najednou. Což se třeba u toho moře hůř dodržuje, protože je taaak lákavé. Na druhou stranu třeba se jí tam na tom vzduchu bude líp spát a dá si říct na poledního šlofíčka, nebo si bude v klidu pod slunečníkem třídit mušličky a bude v pohodě. To musíš vědět ty.
Já se z mononukleozy dostávala v 17ti celý rok, než jsem byla zase fit, ale měla jsem teda jaterní testy naprd dost dlouho,dietu přísnou jak řemen a musela jsem přestat s cyklistikou, ježdění na koni jsem si ubrečela že si nechám.
Předchozí