Přidat odpověď
Když jsem si přečetla tuhle diskuzi, celkem jsem litovala, že jsem ji nečetla hodinu předtím, když jsem si kupovala vstupenky do cirkusu. Když jsem vycházela z cirkusu, litovala jsem, že jsem tu diskuzi vůbec otevřela. Jak typické pro náš malý, ale o to závistivější a nepřejícnější národ! Přemýšlet, kde koho jsme ještě za co nezkritizovali. Žádný z vás tady se nezamyslel nad životem cirkusáka, co všechno musel své práci podřídit, rodinu, veškerý volný čas, a možná se pletu, ale pochybuju, že by to cirkusáci měli tak dobře zaplacené, aby to dělali jen pro peníze. Jejich práce není od do a pak se jde na pivo nadávat, co všechno je kolem nás špatně. Fakt nechápu kritiku typu "sedí se na plastových židlích, na sobě měli staré šaty, oká jim z punčoch bylo vidět do páté řady, popcorn byl den starý, pokladna byla z předkolumbovské doby ..." Chodíte do cirkusu a máte představu, že budete sedět v masážním křesle, cvičená opice vám donese talíř s poctivým řízkem a po laně budou mezitím trajdat jako po mólu artistky v nejnovějších módních kreacích? Cirkus je o něčem jiném. Pokud jste tam doopravdy byli, víte, že o diváky je bída a získané peníze jdou do něčeho jiného než do oblečků či křesílek pro rozmlsané diváky. Fakt nechápu, jak někdo může sepsut práci a snahu jiných na takových malichernostech. Bylo by lepší, kdyby svou snahu o těžce vydřený peníz vzdali a šli si na úřad pro dávku hmotné nouze, aby měli za co s ostatními na pivo a spolu s nimi nadávat na všechno kolem sebe? Snaží se na sebe vydělat a na jejich program může být samozřejmě každý jiný názor, to beru, ale tady si musíme uvědomit, že cílovou skupinou cirkusů (tohoto typu samozřejmě) nejsou dospělí diváci, ale děti, a tomu se musí uzpůsobit i celý program. Takže dospělému může z programu přijít něco infantilní, ale dítě to vnímá úplně jinak. A důležité je, aby se to líbilo především dětem, nikoli rodičům. I když si osobně myslím, že půlka programu, myslím ta artistická, se více zamlouvá dospělému diváku.
A s tou poslední větou souvisí i problematika týrání zvířat. S tím souhlasím, že v cirkusech se zvířata týrají a byla bych osobně ráda, kdyby jako v některých státech se i tady uzákonilo, že v cirkusech nesmí účinkovat ani jinak existovat žádné zvíře, pouze lidi, kteří se pro tenhle dobrodružný život rozhodli sami a dobrovolně. Ale chtělo by to opravdu zákon, aby to platilo pro všechny cirkusy. Protože cirkusy lákají především dětské diváky a co si bude kdo namlouvat, ty přitahují na cirkusech hlavně, pokud ne i jedině, cvičená zvířata. Bez nich by cirkusy přestaly existovat. Zůstaly by jen ty typu Cirque Du Soleil, která jsou sice fantastická, ale pochybuju, že by se dětem (aspoň těm menším) líbil.
Takže já jsem byla s návštšvou cirkusu spokojená a určítě nelituju.
Předchozí