Přidat odpověď
Ahoj, syn má expresivní VD, teď je mu sedm let. Když se na to dívám zpětně, tak asi opravdu nemá cenu dělat nějaké předčasné závěry a zbytečně depkařit, když je dítěti mezi 3-4 rokem. Ale to vím až teď. V té době jsem depkařila šíleně a byla jsem přesvědčená kvůli synovu nemluvení a jistých zálibách musí mít nějakou formu PAS. Nikdo nedokáže dopředu odhadnout, jak se to bude vyvíjet. Tento příspěvek píšu jen proto, že nemusí být vše negativní a vše se špatným koncem, ale opravdu existují případy, kdy dítě kolem třetího roku nemluví vůbec a mezi čtvrtým a pátým rokem mluví jak tatar, že mu rozumí jen opravdu nejbližší okolí a pak se najednou stane zázrak nebo já nevím co, ale najednou ten mozek sepne a doma máte dítě, kterému je rozumět, nastoupí do školy v termínu a první třídu zvládne bez omezení jenom s problémy při diktátech a vypravování před celou třídou. Nicméně ten zázrak byl asi podmíněný tím, že jsme opravdu mezi třetím a šestým rokem každý den pracovali a z počátku tak, že to vlastně ani nesouviselo s řečí. Prostě každý den po troškách, překonávali jsme odpor k tužce a kreslení vůbec, překonávali jsme odpor ke knížkám a podobně. Chtěla bych moc poděkovat Macčí za její úžasné stránky, které mi byly inspirací a chtěla bych poděkovat všem na této diskuzi za jejich podměty. Opravdu mi to moc pomohlo. Díky.
Předchozí