já ti nevím... mě mandle vyndali
- ve 3 letech nosní
- v 10 letech znovu narostlé nosní + krční
kvůli opakovaným rýmám....
jenže u mě bohužel šlo o rýmu alergickou, což ale v temném dávnověku nikdo netušil, že taky může existovat. Po tom vyndání jsem byla na dětském, protože na ORL jsem lapila zápal plic a tam mě předhodili alergologovi jako podivný případ (tenkrát byla alergologie v plenkách), ten je všechny sprdnul, udělal mi testy a zjistil alergii na plísně a na prach...
Takže tím vyndáním mi vůbec nepomohli, ale naopak dost uškodili. Sliznice mám díky alergiím špatné a absence mandlí má za následek to, že mi všechny bacily sjedou rovnou do krku a na hlasivky. Spoustu let mne permanentně bolelo v krku - vždycky jsem skončila na ATB tak 3x za rok, každou chvíli chrapot a ztráta hlasu .... no prostě hrůza...
Nejhorší to bylo asi na MD, když jsem od malého neustále chytala rýmy. To bylo fakt hrozný období - strašně mě bolelo v krku, nos jak trombón, k tomu návaly horka, zimnice, ale dle krevních testů a výtěrů jsem byla úplně zdravý jedinec...
Hodně mi tedy pomohlo denní užívání lactobacilů - beru je tak 10 let, poctivě hlavně od podzima do jara... ale i tak bych radši, kdybych ty mandle měla.
Teď v květnu jsem měla spálovýho bacila a myslela jsem, že umřu (a to nejsem žádná cimprlína) - na orl mi doktor řekl, že ta lymfatická tkáň se mi, díky odstranění mandlí, vytvořila zevnitř na celém obvodu krku a za kořenem jazyku a proto mě to tak bolí ...njn...