Alfo,
"Ale v zásadě tam taky bylo, že dítě má nárok na váš čas kdykoli, cokoli jiného totiž může počkat.
Veškeré jiné způsoby výchovy než ten autorčin jsou snahou dítě nějakým způsobem řídit a kontrolovat. To autorka považuje za nepřijatelné.
My totiž máme jako rodiče akceptovat bez výhrad, jakou cestu si dítě v tom kterém okamžiku zvolí. Když není ochotné podrobit se nějakým požadavkům, pak je to známka toho, že se umí báječně prosadit, a je to důvod k radosti.
Cenu má jen taková činnost dítěte, ke které se dítě bez tlaku a samo rozhodne. Činnost motivovaná obavou z dopadu přirozených důsledků je násilným, "starým" a nežádoucím způsobem výchovy, protože obsahuje prvek tlaku."
Moje reakce byla na tohle(citovala Kopřiva) a ano je to neskutečný blábol.Souhlasím,že bych musela opravdu dlouho a hodně na sobě pracovat,abych tohle sobě a svým dětem provedla a taky souhlasím s tím,že by to bolelo.Proto se spokojím s tím,že mám děti 13 a 17 let bez výchovných problémů,že se vzájemně respektujeme a to i bez toho,že by v dětském věku mohly dělat všechno.Nemohly a nemůžou ani teď,dokonce to nemůžu ani já,ani nikdo koho znám.Jo jo,svět je zvrácený.