Přidat odpověď
Něco podobného jsem před lety provedla se stavebním spořením - založila novou smlouvu a prostředky ze staré smlouvy tam převedla. Několik dalších let jsem tam nemusela posílat nic, a přesto jsem dostávala státní podporu + úroky. Jen nevím, jestli lze něco podobného provést s důchodovým připojištěním, protože to je vázáno ne na x let jako u SS (6), ale na věk (tj. na mnohem více let), a tuším, že při dřívějším vypovězení smlouvy je nutné státní příspěvek (nebo i příspěvek zaměstnavatele?) vrátit a možná je tam i nějaké penále (?). Pokud by nová i stará smlouva zůstaly u stejné pojišťovny/fondu, tak možná, že to možné je, ale nepřipadá mi, že by to pro ně bylo výhodné. Oni už tu naspořenou částku v rukou mají, na stávající smlouvu se stále zvyšuje o tu tisícovku + státní a zam. příspěvek; s novou smlouvou se bude zvyšovat méně. Takže pokud paní tu tisícovku nevinvestuje do jiného jejich produktu (třeba toho životního pojištění, a píšou, že nemusí), spíš na tom prodělají, ne? A ještě teda tuším, že přechod od starého do nového penz. přip. je nevýhodný, ale nevím přesně proč.
Předchozí