Četla jsem text a příspěvky opravdu se zájmem. Říkám si, jestli těm svým chlapům dost věříte... protože když jim budete věřit, všechno půjde v pohodě. Nemám osobní zkušenost, ale nevěřím tomu, že muž se nemůže naučit dělat všechno co žena - matka. Jen se mu musí dát příležitost a pořád ho nekontrolovat, protože se pak na kontrolu spoléhá. Připadá mi to jako já a řízení auta - když vedle mě sedí můj otec, který mi dokonce ještě dnes říká, kdy mám přeřadit (a říká to o zlomek vteřiny dřív, než já sahám po páce), také moje pozornost najednou polevuje, jako by spoléhám na jeho "vedení" a řídím mizerně...
Já od Kryštofova narození vůbec neuvažovala, že by moje partnerka nemohla (kromě kojení) o Kryštofa pečovat stejně dobře jako já. A nemyslím, že je to jen proto, že je ženská, nemyslím, že muži mají nějaké vrozené "antibuňky" na děti (vždyť už je dost tatínků na MD). Ukázala jsem jí po návratu z porodnice, jak ho obléknout, jak přebalit, koupaly jsme spolu a tak to šlo dál. Přitom chodí do práce, takže na to učení se zacházet s dítětem má taky jen jako tatínkové večery a víkendy. Je fakt, že když jsem měla první pracovní schůzku po delší době, dala jsem jim skleničku mrkve a instrukce, kolik toho asi Kryštof sní. Najednou mobil, hrozný řev a zoufalá Zdena, že Kryštof snědl místo půlky lahvičky celou a stejně "má asi hlad". Dorazili na tu schůzku, brouček se přisál k prsu a byl spokojený... a Zdena se příště už prostě nenechala obalamutit. A takovým tréninkem probíhalo všechno. Když mu byl rok, odjela s ním na týden, abych mohla v klidu pracovat. Všechno v pořádku, užili si týden. Dokonce po návratu viděla, jak v noci držím broučkovi lahvičku s mlékem a divila se - on si ji umí držel sám! Jenže když jsem mu to řekla já, schválně ji pouštěl! Prostě to na mě zkoušel...
Opravdu zdůrazňuju, že si myslím, že to byl prostě trénink a ne nějaké její speciální žensko-mateřské buňky. Jediný rozdíl vidím v tom, že jsem vůbec nepřemýšlela o tom, že by něco nezvládla a nevěděla - brala jsem to tak, že prostě vysvětlím, vyzkouší si, naučí se.
Předchozí