Hned jsem věděla, kdo to téma zadal
Nejsem čtenářka tohoto žánru, ale nějakou předtavu mám:
Jazyk - je mi to jedno, hlavně když v tom nejsou hrubky, což v téhle literatuře zhusta jsou. Nečte se mi dobře nespisovná čeština - něco jiného je to v řeči, něco jiného v psaném textu. Hovorová čeština je OK.
Motivy - Svého času kolem sladkých 20 let jsem přečetla nějaké půjčené Harlekýny, a vlastně mě zaujal jen jeden, kde to bylo trochu víc do krimi, kde hlavní hrdinka sice byla samostatná emancipovaná žena, ale nakonec se ukázalo, že potřebuje silného ochránce (hlavního mužského hrdinu), páč jinak by zaklepala bačkorama. Takže něco v tom stylu.
Hrdinové - žádná křehká květinka, žádný namakaný svalovec, žádné kňourání, a sladkobolné řeči. Chce to charismatického obyčejného chlapa, a ženu, která doposud věděla co chce, a najednou je sice zmatená, ale pere se s tím statečně. A hlavní hrdina není ješita, ale rozumný mužský. Hlavně žádné napravování padlých andělů nebo zázračné povahové změny rozmazleného promiskuitního dědice venkovského sídla v důsledku setkání s osudovou služebnou.
Sex: hlavně ne sex s odkloněnou kamerou - pět stránek se líbají a vzdychají, a když dojde na věc, tak autorka taktně odbude větou - "něžně ho přijala do sebe". A potom už je po všem, a zase se slastně ocumlávají a spočívají si v náručí. To pak jednoho nebaví