Naše nejstarší přežila první třídu bez domácích úkolů, denně jsem jen četli...e bez následků
. Takže za mě, prvňáci (i další) se mohou bez domácích úkolů klidně obejít.
Pokud už úkoly mají, neměly by zabrat víc než 15 minut a nemělo by se dělat víc než těch 15 - 20 minut v jednom kuse. Když se to nedá stihnout najednou, tak prostě ty činnosti oddělit. Dítě pak nad nim ve výsledku stráví méně času, než když to táhne v kuse....
Naše holky to měly tak, že jedna neměla první dva roky úkoly vůbec, jen čtení. Pak přešla na jinou školu a měla tak 1 - 2 kratší úkoly denně. To, že u nich trávila třeba hodinu je dané jejím temperamentem, když na to sedla pod dohledem, měla je za 10 minut.
Jedna z dvojčat to měla v první třídě tak, že měla buď půl stránky z písanky nebo cvičení z matematiky plus čtení a to mi přišlo akorát. Druhá měla vždy celou stránku z písanky a více i z matematiky, někdy dokonce dohromady a to bylo pro ni neúnosné....v druhé třídě se množství úkolů u obou srovnalo a jen málokdy přesáhl únosnou mez (tedy zhruba těch 20 minut).
Nejmladší v první třídě měla vždy jen matematiku nebo Živou abecedu (později písanku, opisování atd.) plus čtení. Opět OK, tak na 15 minut vše...V druhé třídě se to bohužel zhoršilo, má vždy matematiku i češtinu a někdy se dostáváme i přes 30 minut.