Kudlo, my máme kocoura s PP jen na mazlíka. Dostali jsme smlouvu, kde jsme podpisem stvrdili, že se nebudeme účastnit výstav bez svolení chovatelky (kocour je bez vady, ale chovatelka nám ho prodala s nižší cenou, pokud bychom chtěli přeci jen vystavovat, museli bychom se s ní domluvit a doplatit do ceny pro výstavní kočky - takhle to má tato chovatelka, nevím jak jinde). Také jsme podespali, že nebudeme na kocourovi chovat (papírová ani nepapírová koťata) a že co nejdříve do dvou let musí být kastrovaný. Vím, že dokonce někde chovatelé posílají PP až když je kocour kastrovaný (nevím, jak to s kočkami), my dotali PP hned s kotětem. Majitelka sama řekla, že ve smlouvě to je i se sankcemi, ale že jestli přeci jen někde nějaká koťátka po něm budou, že to nezjistí a pokud ano, že s tím stejně nic neudělá, protože žalovat nás by se jí nevyplatilo. Že je to i s tou smlouvou stejně jen na důvěře mezi námi. Kocoura jsme chtěli nechat kastrovat v roce, ale museli jsme v jeho deseti měsících - dva měsíce doma značkoval a už se to opravdu nedalo snést. Majitelce jsem to napsala, aby věděla, že důvěra mezi námi je
Jinak jsem pochopila, že přezdívka "bez PP" má štěně bez PP na psech s PP, ale tak jak píše Arsiela - má to ošetřené tím, že se dál nebudou někde množit. Snad psala, že rozdala všechna šťěňata v rodině a že jsou kastrovaná. Tak když si asi seženeš důvěryhodné páníčky pro koťata, můžeš si uhlídat, že se dál nerozmnožují.
Ovšem také nevidím důvod, proč rozmnožovat ty bez PP - krom tedy asi toho, že chceš pokračovatele rodu, jak píšeš.
Ale já nemůžu soudit, já to beru úplně jinak než dvě strany tady. Když to beru na kočky - já si vezmu raději s PP z ověřené CHS, protože jsem měla kocoura, který mi umíral na FIP a to už nechci, bylo to hrozné. Jasně, ti s PP také mohou mít své neduhy, ale proto si CHS ověřuji a pečlivě vybírám a proto koukám i na a PP. Chci si být co nejvíc jistá, že můj mazlíček bude zdravý - nebo alespoň vím, co mohu očekávat. Chci, aby se mnou chlupatý přítel byl co nejdéle a netrpěl něčím, s čím mu nemohu pomoct - jo, je to z mojí strany i trochu sobecké. Ale kdyby vám zvíře umíralo několik dní a vy mu nemohli pomoct (až tou poslední injekcí), možná byste pochopili.
Také to beru tak, že já nechci kočku, protože stejně nechci koťata - vím, že bych starost o ně nezvládla (a pak jim najít páníčky...nene, raději ta krásná koťátka nechci). Takže zvítězil kocour, který je prý po kastraci přítulnější. Jeho kotě také nechci - protože kocour značkuje a tak šel na kastraci = žádná koťata. Stejně bych se bála, že by nějaká kočička, za kterou by jel (nebo ona za ním), mohla mít FIP nebo něco jiného (určitě by ti bez PP nedělali testy). Možná přeháním, ale nechci se s tou nemocí už setkat. U psů to může být podobné, si myslím.