Přidat odpověď
Kde a jak se tedy můžeme nakazit?
* Špatně tepelně upravená strava
Teplo salmonely ničí, proto zahřátí potraviny nad 75C by mělo k zahubení stačit. Zmrazení potravin salmonely neničí, pouze je uchová v klidovém stadiu, ve kterém dále přežívají. Po rozmražení potraviny se opět probouzejí k životu.
* Pozor na kuřata a vejce
Onemocnění se ovšem nemusí týkat jen kuřat, ale veškeré drůbeže, kde k nákaze dochází již ve velkochovech. Pozor také na vejce, syrová je raději používat co nejméně (např.výroba domácí majonézy, nebo zmrzliny). Různé salámy, jitrnice a majonézové saláty mohou být ovšem také zdrojem nákazy.
* Mražené potraviny
Na pozoru bychom měli být jak při nákupu, tak i při konzumaci mražených potravin. Opakované rozmrznutí může být také hrozbou pomnožení salmonel v potravině.
* Druhotná kontaminace
Nositeli salmonel mohou být hlodavci, kdy ke kontaminaci dojde jejich trusem, nebo též mouchy, které se vyskytují blízko fekálií. Důležitá je v tomto případě dostatečná ochrana potravin při jejich skladování.
Předchozí