Přidat odpověď
Normální to asi není.
V Nizozemí děti zdaleka tolik nemocné nejsou - a pokud jsou, mají rýmu, která nepřeleze do ničeho horšího. Do školky jich většina chodí, a chodí tam i s tou rýmou (jedinou podmínkou je, že dítě nesmí mít horečku). Oblékají se mnohem méně než české děti, nenosí čepice, a to ani v tom příšerném větru, co tam duje. Snažila jsem se vymyslet, čím to je, a mám několik hypotéz:
1) děti v ČR nejsou dost otužilé, od miminek jsou v podstatě hystericky přeoblékány.
2) vliv podnebí - české podnebí prostě není vhodné pro život - v létě moc horko, v zimě moc zima, což láká k přetopení interiérů, neustálé přechody z horka do zimy (školky v ČR jsou totálně nezdravě přetopené!!)
3) životní prostředí - hlavně smog, který v Nl vítr rozfouká, v Praze a i jinde je vzduch opravdu jedovatý, a to si uvědomíte teprve když chvíli žijete jinde a pak se najednou vrátíte.
Každopádně se domnívám, že to není školkama a nemocnýma dětma v nich, protože to v Nl bylo v podstatě horší (co se týče pravidel, kdy už dítě do kolektivu nemůže) a ničemu to nevadilo. Moje dítě, v Praze dvě zimy předtím neustále nemocné, bylo náhle zdravé, i když chodilo do školky s uspolenými a nedooblečenými (podle našich měřítek) Holanďátky.
Předchozí