| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Zdravím všechny.
Chtěla jsem prvoplánově jen poprosit o radu, zda někdo nevíte, na jaká ATB jsou citlivé borelie - tedy na jakou řadu ATB, čím se borelióza léči?

A pak mě napadlo napsat moje postřehy s tím, jak k borelióze stále přistupuje mnoho praktických lékařů - nemají k této nemoci řádný respekt a ani o ní hlubší znalosti.
Nedávno běželo ve Střepinách, jak dokáže tahle nemoc naprosto plíživě a nenápadně zničit lidem život (s heslem "Borelioza nezabíjí - ona jen ničí život").
Máme podobný případ v rodině, naprosto přehlédnuté nebo spíš opomenuté onemocnění, které má ještě stále fatální následky, už to budou dvě desítky let.
Myslela jsem, že dnes už jsou lékaři mnohem víc informovaní, ale není to tak.
Naše obvodní lékařka odmítla mezi vyšetřeními krve při dlouhodobé bolestí kloubů mého manžela (nastoupily náhle a přetrvávají) udělat mu test na boreliózu s tím, že TAKTO se borelióza neprojevuje a že je to zbytečné.
Bolest kloubů bývá (i když ne vždy) ale právě jedním z typických příznaků této nemoci! Těch příznaků je víc, někdy jsou dokonce zaměňovány s projevy roztroušené sklerózy či jiného vážného onemocnění.
Borelie jsou zákeřné - dokážou se schovat a zapouzdřit v buňkách tak, že je imunitní systém nenajde (snad jsem to dobře pochopila), ale jdou do nového útoku v dobách stresů, akutních onemocnění, oslabení a tak. V chronické fázi boreliózy jsou už asi podle nových výzkumů nezničitelné zcela, ale mohou být dobře drženy pod kontrolou, aby neškodily.

Důležitá neznámá informace je ta, že boreliózu nepřenášejí jen klíšťata, ale i jiný savý hmyz.
Druhá ne moc známá informace - že testovat by se měl dát člověk až nějakou dobu po po podezřelém kousnutí.
"Protilátky (imunoglobuliny) proti boreliím začnou tvořit vaše B-lymfocyty až několik týdnů po nakažení, proto nemá cenu testovat je hned po vytažení klíštěte nebo vytvoření skvrny, určitě ne dříve než 3-6 týdnů po štípnutí. Pokud vám byla nasazena antibiotika dřív, než se protilátky vytvořily, je možné, že se ani tvořit nezačnou. Případně mohou být vyvázané v imunokomplh, takže se v testu neukážou (nezreagují)."
Text z webu borelioza.cz, třeba tato adresa bude pro někoho užitečná.
Ten web jsem našla teď, co píšu tento elaborát :-), je tam fakt hodně fundovaných rad, i o oněch ATB, kdy v jaké fázi a jaká jsou vhodná nasadit.

Myslím, že problematika boreliozy je běžně velmi podceňována, i když výsledky testů nic neukážou, že třeba se řídit osobním zdravotním stavem....a jít si za tím zjišťováním diagnózy a léčbou i sám, opravdu zde platí - čím dřív, tím líp.
Lékaři to zhusta podceňují, jak jsem sama zjistila - a není to namístě.
Největší zkušenosti s touto nemocí mají zřejmě revamatologové.

Nechci nikoho děsit, proto jsem tohle nepsala - ale pokud má někdo dlouhodobé neidentifikovatelné a neprokazatelné příznaky strašlivé únavy, zánětu kloubů, arytmie, (vše je na onom webu) .... vůbec nemusí být hypochondr nebo psychicky labilní (jak naznačovali tenkrát mně blízkému člověku, o kterém jsem psala zpočátku). Hlavně, že se to dá léčit v každém stádiu nemoci, i když nejlépe v tom prvotním.

Není to sice předvánoční téma, ale pro mne teď aktuální, proto jsem se chtěla podělit, třeba to někomu pomůže.
~;((

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.