Přidat odpověď
ale zhruba poměr takovýhhle:
1/3 kelímku šlehačky + 100g másla rozpustit a zahřát, až se z toho kouří. Mám ráda lanýže hořké, tak nedávám cukr, ale pokud máš ráda sladší, tak v té horké šlehačce rozmícháš žádané množství cukru.
Do horké smetany přidáš 2 lžíce oblíbeného alkoholu.
Zvlášť nalámeš 200 g dobré hořké čokolády - používám 70% lindt. Čokolády na vaření Orion apod. jsou mizerné, z těch je to hnus cuckatý.
Vsypeš do té horké smetany a mícháš dohladka.
Pak dáš rendlík vychladit, ztuhne to, ale není to úplně tvrdé, je to taková konzistence cca lehce povoleného másla.
Do mističky si nasypu kakao. Dvěma lžičkama vykrajuju z hmoty nočky a hážu do kakaa. Tam to dalšíma dvěma lžičkama obalím a přendám na talíř s pečicím papírem. Nesahat na to při obalování rukou, okamžitě to teče a blemcá. PAk na obalené už se sahat samozřejmě dá.
Nebo obaluju v nastrouhané hořké čokoládě nebo v nastrouhaných oříškách.
To jsou tedy základní lanýže. Ale běžně si je vylepšuju, třeba vmíchanými jemně mletými ořechy či mandlemi (to pak dám nikoli třetinu, ale půlku kelímku šlehačky, ony to ořechy zahustí).
Z alkoholu používám koňak, rum (ale rum si upravuju, když vyškrabu vanilkový lusk, tak prázdný strčím do rumu, on pak pěkně jemně voní - jen samotný tuzemák mi moc nevoní). Výborné jsou např. s griotkou.
Naprosto fantastická varianta je Grand Marnier a do lanýžové hmoty vmíchaná jemně usekaná kandovaná pomerančová kůra.
Můžeš je udělat i z bílé čokolády - tam je ale problém sehnat kvalitní bílou čokoládu (z nekvalitní to zcuckatí). U bílých lanýžů doporučuju jako alkohol 2 lžíce bílého vína. Dobrá bílá dostupná v obchodě asi jen lindt, callebaut a marks spencer, o jiné nevím.
Ad. temperování čokolády - jde o správnou krystalizaci kakaového másla, dobře to popisuje Catalina - má tam totiž i ten snazží postup (taky ho používám) http://catalinapece.blogspot.cz/2011/08/vyzva-daring-bakers-cokoladove-pralinky.html
Předchozí