zrovna minulý týden jsme o školném - zápisném mluvila s jednou kolegyní - čerstvou absolventku VŠ.
Můj názor: školné zkomplikuje chudším studentům studium, půjčky je zavedou do dluhového stresu ještě než vůbec začnou pracovat, pokud začnou.... (mám 2 chytré kluky, myslím, že se nás toto bude týkat).
jak bylo v diskusi zmíněno, i tak stojí studium vysokoškoláka rodinu dost peněz - bydlení, jídlo, učebnice, kursy, .... my jsme naštěstí z Prahy, tak aspoň bydlení odpadá
Kolegyně: školné by zamezilo nekonečnému rozkládání, odkládání studia, flákání na oborech, které vlastně studenty ani nezajímá. Měla i spolužáky, kteří se v září zapsali na VŠ, získali status studenta, který měli až do června či srpna, i když nestudovali. Stát za ně platil škole a také pojištění. Další podzim se zapsali jinam (některé VŠ přijímají dokonce bez zkoušek). mezitím chodili do práce nebo se jen tak poflakovali
Takže já nevím. já se jen bojím, abychom na to měli. někdo psal, že i tak stojí vysokoškolák v rodině +-9000. Máme to krát dvě, plus to plánované školné - a je celkem jedno jestli to pojmenujou zápisné