Přidat odpověď
Alraune, no nevím. V přírodě hodně matek díky tomu, že se snaží dát život mláděti" zemře. Porod sám o sobě zrovna není procházka růžovou zahradou.Taky to vychování dítěte, vypiplání, je makačka. Pokud to žena zvládne, má být na co hrdá. A nezvládne to každá. Je obtížné srovnávat různé vlivy výchovy a třeba výživy, životního stylu na psychiku, zdraví, životní úspěchy a studijní výsledky dítěte. Já jsem ale přesvědčená, že vliv je obrovský, jenže tím, že zde nemůže být prokázána přímá souvislost, jsou péče o dítě, porod a záležitosti s tím spojené, velmi podceňovány. Každý považuje za běžné zdravé dítě, které neráčkuje, je přátelské, sociálně zralé. Nikdo nevidí, že se třeba narodilo předčasně, půl roku po nocích prořvalo, jeho matka musela držet tvrdé diety, kvůli tomu, že mělo dítě atopický exém, připravovat mu dlouho speciální stravu, cvičit vojtovku, chodit na logopedii, hodiny a hodiny s ním chodit po venku, aby zdravě prospívalo a mělo dobrou kondici, brávat ho mezi děti, aby se sociálně otrkalo, pokud bylo úzkostné, číst s ním, aby se naučilo soustředit, kreslit, aby se naučilo dobře držet tužku, oblékat...bláblá.
Já teda na to, že jsem matkou, hrdá jsem.
Předchozí