.libiku,
mě napadlo akorát to, že právě to, že jde o reprezentaci navenek (nejde, má i velké pravomoci, ale také právě spíš navenek, třeba to podepisování mezinárodních smluv, o kterém se pořád nějak mlčí, i když mně přijde dost důležité, s kým co domluvíme). Lidem prostě víc záleží na tom, co si o nich ostatní myslí, než na tom, jak to skutečně je
. Alespoň mám ten pocit. Proto asi ta potřeba pokusit se dosáhnout toho, aby "reprezentoval" pokud možno po všech stránkách....
A možná taky to, že je to poprvé a skutečně se očekává, že se něco změní, protože prezident vzjede "z lidu" a ne rozhodnutím několika málo vyvolených? I tomu bych klidně věřila....A zatímco z "vnitřních" voleb jsou lidé čím dál znechucenější, protože to dopadá čím dál víc stejně (to, co následuje), tak tady se volí jednotlivec, lidé se s ním snáz ztotožní než se stranou, ve které většinou, i když se na venek snaží půsovbit konzistentně, přeci jen těch názorových proudů bývá vícero).
Jo a ani jeden z důvodů, které mě napadly, nepovažuju za nějaké extra špatné.....a jsem docela zvědavá, jestli opravdu bude účast víc jak 50%.