Tak ja pridam par veci, na kterych setrim. Taky mam 4deti.
Casto delam dva pekace,na ktere dam nakrajene oloupane brambory, mrkev, petrzel a dalsi korenovou zeleninu, co zrovna mame. Na to normalni olej a nejake koreni (susene - bazalka, tymian, majoranka... sypu tam od kazdeho trochu baj vocko). To se upece a deti si to pak rozdelej, jak ma kdo co rad. Nejstarsi syn v tom tedy miluje i cibuli, rozctvrcenou, ale nemusi byt. K tomu treba upecene kousky kurete (koupim levne, treba si sama vykostim stehna, mnohem levnejsi, nez prsa), nebo nejake karbanatky ci ala burgery, to se da nastavit bud chlebem nebo sojou.
Nebo tzv jacket potatoes, to je takova anglicka specialita. Vezme se cela vetsi brambora (pocet podle poctu stravnku), trosku se propicha a hodi do trouby upect. Trva to celkem dlouho, takze ja je nejdriv dam na chvili do mikrovlnky a pak dopekam v troube. Po upeceni se nahore nakroji na ""hvezdicku"" a dovnitr se da dat cokoliv (fazole v rajcatove omacce, tunak z plechovky s majonezou a kukurici, zbytky masa z predesleho dne, coleslaw...). Fazole v rajcatove omacce jsou levne a vyzivne, nemusis kupovat Heinz. Detem to chutna a u nas to treba jede na platek chleba zapeceny na chvilinku v troube s platkem syru.
Jinak si myslim, ze tedy resis svoje traumata. Taky to nekdy delam. Pomaha mi, kdyz si uvedomim ze o mych zazitcich moje deti NEVEDI.
Jedno moje dite melo dlouhou dobu omezeny jidelnicek natolik, ze jsme chodili k dietolozce. Pokud se jedna o dite s opravdovym problemem, tak tam se to musi resit jinak. Ja jsem mu tu jeho stravu musela roky varit zvlast, nedalo se nic delat. Ted se to nastesti zlepsilo, i kdyz uplne normalne asi nebude jist nikdy. Snazim se varit to, co jedi vicemene vsichni a pokud treba jedna dcera nechce ryzi, tak si k omacce misto toho vezme kus chleba. Ale pri ctyrech detech by ses taky mohla zblaznit, musis zavest nejaka pravidla.
A jeste na zaver, moje deti maji osobni zkusenosti s opravdovou chudobou u svych spoluzaku
. Takze vyhrozovat nicim nemusim, naopak se spis zajimaji samy.