Nemám zatím zkušenost, jak přeučovat na jídla větší dítě.
Ale taky mi zrovna dneska syn vymrčoval, že nebude jíst oběd - holt dnes nedostal maso, ale vajíčko na tvrdo. Tak z protestu nechtěl ani šťouchané brambory se zeleninou, které měl stejné včera k tomu masu, jelikož chtěl zřejmě vymoci to maso. No, smůla, žádné nebylo. Pak pochopil, že nic dalšího lepšího nebude, tak trochu teda snědl, ale stále na mě ukřivděně hleděl a stěžoval si. Nic jiného samozřejmě nedostal a šel teď spát o hladu. Žádné docpávací věci mu nedávám někdy cca od roka, kdy zhruba začal chápat, co je jídlo.
Ale ani tedy nic neschovávám a neohřívám, když nějaké normální jídlo nesní kvůli ofrňování (ne samozřejmě nové jídlo, tam má dost času na seznámení a vždy mu k tomu dávám aspoň třeba známou přílohu nebo známou polévku, aby se kdyžtak dojedl), tak to neřeším a jedem dál, jen ho vynechá. Svačinu pak dostane zas stejně jako vždycky.
On tohle tedy skoro nedělá, ale asi zrovna se rozmlsal, měl tři dny výborné telecí, tak teď vajíčko holt není dost hóch
"Mám hlad" ve chvíli, kdy je vařené jídlo na stole, by mě tedy ale nechalo chladnou. Ráda dopřeju oblíbené dobroty (u nás je to tedy to maso), ale prostě pořád být nemůže, nejen kvůli penězům, ale i z výživového hlediska by to nebylo zrovna to pravé. Prostě vařím co nejlépe (pochopitelně s přihlédnutím ke skutečným jídelním omezením, že) a strávníci ať se s tím popasují podle svého. Žádné děti v Africe ani nic jiného nevytahuju - jako dítě jsem to nenáviděla, tyhle tanečky kolem jídla. Prostě to nějak vůbec neřeším, nesnědené jídlo zpracuju jinak. Teď jsme synův takřka nedotčený oběd zpracovala do Bubble and squeak a měla jsem z toho sama dobrý oběd (původně plánovanou hrachovku odsunu na večer). Jinak třeba nedojedené přílohy používám jako zavářku do polévek apod. Nederu se tím, že něco zbylo, a nějak prakticky to využiju.
Jediné, co mě napadá, je podat málo oblíbená jídla v nějakém speciálním jídle s příběhem. Třeba ty luštěniny - co třeba přečíst nějakou knížku o kovbojích, kde pořád jedí fazole (vybavuje se mi Muž se srdcem kovboje, tam každou chvíli jedli fazole a broskvový kompot) a pak si hrát na ty kovboje včetně oběda.
Nebo třeba na mexické indiány a pak si udělat tortillu plněnou fazolemi.
Nebo na americké osadníky, kteří dřeli tak, že nestíhali ani zacházet domů na oběd a tak se živili pečenými fazolemi, které se dělaly samy celý den v teplé troubě.
A samozřejmě přitom zapojit děti do výroby toho jídla (i na sporáku se dá mimochodem vařit v kotlíku
) Malá kuchyň není nepřekonatelná překážka - proč chodit pořád pro něco do lednice, do špajzu.... tak to prostě před začátkem vaření vyndej vše najednou a nkam nebudeš muset procházet. Mám taky mrňavou kuchyňku, ale "pomáhání" nebráním od malička, i když mě to samozřejmě zdržuje a překáží.
Pokud chceš (jelikož už Tě tu znám dost dlouho od "vidění - čtení"), tak Ti můžu mailem poslat týdenní levný zimní jídelníček z kuchařky, obsahující i nějaká zajímavá jídla. Ale opravdu pod pevným slibem nešíření, protože tak dlouhé úseky z ní rozdávat fakt nechci.