Přidat odpověď
Kudlo, je jasné, že v těžkých dobách je to složité. Jenže já Mandale rozumím. Platím daně a od státu chci, aby se postaral minimálně o to, čemu ekonomové říkají veřejné statky a podobné nezbytné věci. Při jisté míře zdanění ale požaduju od státu i něco navíc. Zvlášť když platím sociální pojištění, pak očekávám, že když budu opravdu potřebovat, nenechá mě stát úplně padnout. A podobně je to se zdravotním pojištěním, i když tam nejde přímo o stát ale o nějakou zdravotní pojišťovnu.
Jsou různé modely. Kalousek jednou řekl, že nemůžeme mít daně jako v Rumunsku a sociální systém jako ve Švédsku. Jenže u nás to spěje k tomu, že budeme mít daně jako ve Švédsku a sociální systém jako někde v Somálsku. Vím, je to už hodně velká nadsázka. A doufám, že to velkou nadsázkou i zůstane.
Podle mě je větší problém v celkové efektivitě hospodaření s veřejnými zdroji, ne v tom, že by zdrojů bylo málo. Ekonomicky horší časy ten problém neefektivity jen víc obnažily. Neefektivita přitom neplyne jen z toho, že se krade a korumpuje, i když to svou váhu má. Tipněme si, kolik peněz skončilo někde v penězovodu v porovnání s tím, kolik se vyplatí třeba zdravotně postiženým.
Předchozí