Přidat odpověď
trochu navazuji na téma "znáte svoje děti dobře? "
Mám dvě malé děti- školkaře a dvouleťáka a mám zkušenost,že obhájit zájmy a prosadit přirozené a specifické potřeby dítěte v rámci širší rodiny ( prarodiče, tety, atd., i blízcí přátelé ) a zároveń se nerozhádat s celou rodinou a nedostat nálepku "přepjatá supermatka" je mnohem náročnější než jsem myslela- skutečná VŠ asertivního jednání ( tj. obhájit si svoje a nikoho neurazit ) . Ráda si přečtu, jak toto vidíte či řešíte vy.
Konkrétní příklady s mého života:
1. Menší dítě se bojí psů - jsme pozvaní na odpolední grilování k rodině s velkým boxerem, který není zvyklý na děti - pes volně pobíhající po zahradě kde sedíme - moje dítě mi hodinu visí na krku a sleduje každý pohyb psa. Komentář majitelů psa: on nic nedělá... Já: Dítě se bojí -mohli byste jej na tu dobu co tu budem zavřít na oddělenou předzahrádku? Odpověd´: " Ale on nic nedělá"
Jak byste reagovali dál?:
2. Byli jsme před rokem a půl pozvaní na svatbu: Řeší se přesun z místa A do místa B a zasedací pořádek v autech. Říkám, že potřebuji jet svým autem sama : mám s sebou tehdy 5ti měsíční mimino + starší děcko a k tomu samozřejmě autosedačku, kočárek, přebalovací tašku = nechci to stěhovat z auta do auta, čekat na někoho atd. Potřebuji mít vše k dispozici dle potřeb dítěte. Vysloužila jsem si udivené pohledy, a pocit, že "to přeháním".
3. Znám své dítě dobře- vím, že je večer unavené snadno se přetáhne, pak i bulí kvůli maličkostem, vzteká se, nebo divočí. Prostě vím, že ho musím dostat do postele včas, jinak otráví večer mně i sobě. Dovolená s rodinou a přáteli: Večer řeknu děcku : Jdeš do postele a zbytek party začne lobovat za dítě :" Ještě ho nech, vždyť si hezky hraje....," Já: "Ne, opravdu už je čas jít spát" atd. Dítě cítí, že má podporu a samozřejmě začne silně protestovat. Nechci vypadat před přáteli jako macecha, tak dítě nechám,ono je za další třičtvrtě hod´ky vyřízené a spát jde s hysterickým řevem....
Jak slušně ale důrazně vysvětlit rodině a blízkým přátelům, že malé děti mají jiný denní rytmus a jiné potřeby než dopělí a že záležitosti svých dětí řídíte vy ?
Předchozí