Přidat odpověď
Já luštěniny zařazuju poměrně dost, většinou tak dvakrát do týdne - ať už ve formě polévky, nebo ve formě hlavního jídla. Pokud jde o polévky, tak málokdy máme ryze luštěninovou, obvykle je to luštěnino-zeleninová. Hodně oblíbený je cosik alá boršč - v podstatě jen hovězí maso nahrazuju červenýma fazolema. Děti milují fazolovou s pestem - to je většinou rychlovka, za základ použiju fazole s rajskou omáčkou z konzervy, k tomu přidává nějakou zeleninu, co tu zrovna mám, zpravidla mrkev, a přímo na talíři každé dítě dostane lžičku pesta a posypu mu polívku sýrem.
Cizrnovou polévku dělám obvykle z kombinace pórku a mrkve.
Pokud jde o luštěniny jako hlavní jídlo, tak hodně dělám to, že luštěninu používám v uvařeném stavu podobně, jako maso a míchám jí se zeleninou a dochucuju, takže mi pak vznikají různé varianty jako zrovna dneska - cizrna na kari s mrkví a zakysanou smetanou a k tomu příloha rýže. A děti se po tom mohly utlouct.
Hodně se snažím řídit tím, že by se to s luštěninami nemělo zas až tak přehánět, že jedna hrst je na jeden den dostačující - a hrst pětiletého dítěte fakt velká není, takže těch luštěnin není zas až tolik, je to podobný, jako když se dává maso.
Předchozí