to je prave o tom, kde se pohybuje. Kdyz jsem prijela do portugalska, neumela jsem ani kvaknout....jenze...manzel tam byl jako prvoligovy sportovec a jelikoz manzelky ostatnich byly doma a ja si taky chtel as nekym pokecat, zacala jsem kamaradit s brazilkou Annou a za rok jsem mluvila velmi slusne. Prijde mi to ale jako lehci jazyk. Kdyz byl klid, sedela jsem u TV se slovnikem v ruce a neustale dokola prekladala portugalske titulky, vetsina filmu tam byla v te dobe s titulky....pri te prilezitosti jsem pochytila i aj, filmy byly vetsinou americke.
Manzelky cechu, co tam byly na praci /zili jsem v Porte/ take nepracovaly a kdyz nekam sly, tak se svymi muzi. Brzy zjistili ze se slusne domluvim a brali si me sebou na nakupy. Byla jsem v soku, ze tam byly dyl nez ja a neznaly jazyk. Prc taky. Schazely se mezi sebou ceskama a na nakupy s nimi jezdili jejich manzele
Takze bych kamaradce doporucovala zkusit cist blbe noviny, prekladat si slovicka, ale v dnesni dobe je uz i moznost na netu. Za jak dlouho se da naucit nj nevim, tenhle jazyk mi predali mi predci, ale pocitam, ze za ten rok by uz mela neco umet.