U rodičů jsme mívali Velký páteční úklid. Kvůli tomu jsem pak měla schizofrenní pátky - radost na koncem školního týdne x debilní veleúklid
Takže Velký úklid jednou týdně ve své domácnosti neprovozuju. Mám systém zhruba inspirovaný Fly Lady, i když asi ne přesně. Mám denní rutinu, kterou dělám pořád, a k tomu mám rozdělené každý den věci "navíc" - jeden den mytí koupelny, jeden den mytí záchoda, jeden den úklid kuchyňských poliček atd. Některé věci "točím" jednou týdně, některé třeba jen jednou za 3 týdny (třeba převlékání postelí apod.)
O víkendu úklidové věci navíc nedělám skoro nikdy, leda, pokud mám do uklízení extra chuť.
Manžel jednou týdně dělá velké luxování a vytírání (tj. já tady během týdne jen vysaju drobky na koberci, ale jednou týdně muž odtahá nábytek a vyluxuje a vytře opravdu pořádně). Jemu to obvykle vyjde na čtvrtek nebo pátek, ale není to pravidlo Velkého úklidového pátku, spíš to souvisí s tím, kdy přijde jak z práce.
Sice se mi líbí dokonale vypiglovaný byt, ale dávám předost trvale přijatelně uklizenému bytu před týdenním kumulováním drobných čurbesů, vrcholícím jednotýdenní uklizenou dokonalostí.