Malamuti jsou větší, než huskouni, ale jinak vzhledově i povahově obě plemena velice podobná. Co se týká agresivity k lidem - jsou to severská plemena, kde byla od malička štěňata testována a které projeví sebmenší stopu agresivity je bez milosti utraceno. Takže mají dost ze svých genů agresivitu vůči lidem selektovánu. Měli jsme na besedě mushera, který nám to vykládal.... Tyhle plemena ale to běhání MUSÍ mít. DENNĚ!!!!
Jiné je, že je tento pes dost zvaklý na samostatné rozhodování. Tedy poslouchá člověka, když ho k tomu vycvičíš, ale pokud mu ten výcvik nedáš, "jede si po svém"...
Já tedy mám již několikátého NO a nedám na ně dopustit. Pěšky klidne 30, u kola/běžek 15 a to bez nějakého tréninku. Synovce i moje dcery mi tihle psi učili chodit.... Dítě se chytlo kožichu a ťapalo... Když toho měl pes dost, tak se otřepal, dítě keclo na prdku a pes odešel na pelech, který měl v jiné místnosti - ve dveřích byl díle nízké ohrádky (štěněčí), aby měl pes možnost utýct před trapičem... Ale to se jednalo o děti cca 1 rok. Ty už máš starší, ne?
Pokud bys nechtěla tak velké plemeno, jako NO (ale ten patří mezi střední plemena!!!!), tak bych asi klidně zkusila pudla - jsou to nezmaři a "komedianti", uvidíš, co blbinek je děti naučí dělat
. Ale zase nevím, jak jsou hlídací....
Ahoj a přeji dobrou ruku při výběru.