| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Problém je u dítěte nepojídajícího maso udržet dostatečný příjem bílkovin, vitamínů skupiny B (hlavně B12), vápníku a železa. A pokud chce odmítat ryby, tak i jódu a esenciálních mastných kyselin a vitamínu D.

Ale pokud hodlá nadále jíst mléčné výrobky a vejce, tak to není zas takový problém. (Mimochodem, když už máme být důslední - to mu nevadí, že kvůli produkci mléka je nutné, aby kráva měla každý rok tele, které je posléze zpravidla zabito? - což mu samozřejmě raději neříkej, aby nezačal odmítat mléko, že)

Rostlinné bílkoviny jsou problematické v tom, že nejsou plnohodnotné - neobsahují všechny esenciální aminokyseliny. Proto je potřeba kombinovat různé čeledi. Typicky jsou to taková ta jídla typu kreolské červené fazole s rýží, hrstková polévka apod. Prostě kombinace luštěnin (nejlíp více druhů) s obilninami, kde se to tak akorát naproti doplní. No a natož, když k tomu má ta vejce a mléko.

Pozor na železo, to totiž je jednak v nemasných potravinách obsaženo v menším množství, ale hlavně - bez přítomnosti masa se velmi špatně vstřebává.

Zkopíruju svůj starší příspěvek:
Luštěniny sice obsahují hodně bílkovin, ale z esenciálních aminokyselin v nich chybí lysin a tryptofan.

Obiloviny moc bílkovin neobsahují (jen cca kolem 8%), ale zase jsou to bílkoviny s dost vysokým obsahem lysinu. Takže nedostatek lysinu z luštěnin se obilovinami dá dohnat.

S tryptofanem je to horší, ten je jen v některých obilovinách. Dostatek ho je v pšenici - bílkovinou pšenice je lepek. Takže by bylo asi dobré používat vysokolepkovou pšenici, vyrábí se z ní např. mouka na pizzu.

Větší problém než obsah aminokyselin ale představují jiné látky - hlavně vitamín B12 a železo. Ani jedno se luštěninami a obilovinami pokrýt nedá.
Železa sice v luštěninách není tak málo, jenomže se nevstřebává. U vstřebávání železa funguje tzv. meat effect - přítomnost (zřejmě) masových peptidů způsobuje, že se vstřebá 30% železa. U luštěnin meat effect chybí, proto se vstřebá pouze 5% železa.
Jo, a tohle platí navíc pouze pro hemové železo, nehemové železo se nevstřebává skoro vůbec.

Vitamín B12 se jinak než z živočišných produktů (popř. tedy u droždí z hub) získat vpodstatě nedá. Nemusí to být maso, mohou to být vaječné žloutky nebo droždí.

Nepřelstila bys ho třeba aspoň používáním masových vývarů na vaření?

Jo, a fakt blbý je nejíst vůbec ryby. Tam se některé látky nedají pokrýt vůbec ničím. Jód se dá z jodidované soli a mořských řas (nemusí být exotické, stačí evropský slanorožec). Ale některé esenciální mastné kyseliny jsou fakt průšvih, něco je v ořeších, něco v rostlinných olejích, něco ve šruše zelné, ale v ničem to není dostatečné. takže bych určitě zařadila rybí tuk.

Že nechce moc soju, to dělá dobře, obsah aflatoxinů v sóje (zejména té dovážené k nám, samozřejmě přímá konzumace neskladované je něco jiného) je jeden z nejvyšších v potravinách.

No a jídla: vhodná jsou, jak jsem psala, ta míchaná.
takže třeba polévky jako hrstková, minestrone, orzetto, bramboračka....luštěninové polévky s chlebem, nebo posypané krutony, prostě kombinace luštěniny + obilniny

Jídla jako červené fazole s rýží, fazolový guláš s těstovinami, falafel s kuskusovým salátem...

Ze sýrů je dobré používat hodně parmazán, má vysoký obsah bílkovin a dá se použít do spousty jídel, aniž by z nich udělal hutnou kejdu, kterou některé sýry dělají a někdo to nemusí. prostě parmazán se dá vpašovat skoro do všeho, včetně polévek.

Hodně zařadit tvaroh - snídání tvarohových pomazánek, třeba


Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.