Nečetla jsem diskuzi, snad stihnu večer. Velice mne zajímá jak je to jinde.
U nás totiž žádná dělba práce není, téměř vše dělám já. A pokud něco udělá manžel, tak pouze proto, že jsem mu to řekla a má pocit, že mi vlastně pomáhá, že bych mu měla být vděčná nebo co. Už jsem se smířila s tím, že buď budu rodinný manažer přes všechno - rozdám úkoly, práce se pohne a nebo to prostě potáhnu celé sama. Oboje dlouhodobě na budku.
Manžel postrádá jakékoli samostatné myšlení,takže pokud něco chci, musím říkat absolutní podrobnosti typu jak, kde, co, kdy s čím (s kým), jak dlouho, kolik, kudy... Kdo nezažil nepochopí a pokud to neřeknu (nenapíšu), tak to prostě není. Nesmím tudíž zapomenout na žádnou maličkost jinak to prostě neklapne...ale zas musím podotknout, že podobné zaměření mám i v práci, takže jsem už za ta léta zvyklá...
Hrozně moc bych si přála, abych měla na starosti pouze ty "ženské" domácí práce, ale na to by se musel chlap samostatně, zodpovědně a pravidelně starat o ty "svoje" údržbářské práce v domácnosti. On má ale bohužel představu, že naše domácnost má funkci auto-repair a to je fakt konec. Poslat ho někam do Bauhausu koupit šroubky, protelefonuje majlant (neví kde, jaký, kolik), výhodnější je si tam pro to zajet sama (sama znamená s dětma).
Auto? To je pro něho španělská vesnice, netuší ani kde se nalejvá voda do ostřikovačů, vše okolo auta zajišťuji já. Včetně odtahu na laně bez chlapa s dětma za zadkem...
Vyloženě závidím, když vidím jak někdo vyzvedne ženskou z práce autem, nebo chlap zabalí na chatu nějaké materiály na opravu (protože na chatě je potřeba rekonstruovat) a ženská zabalí pouze jídlo a děti. Tak to u nás prostě není, chlap na chatu nejezdí. 25kg maltu si musím narvat do auta sama - omítky taky dělám sama. Motorovka a cirkulárka jsou už i moje nejlepší kámošky.
Jenom na vysvětlenou - muž pracuje ve velice specifickém oboru naprosto nepoužitelném pro praktický život. Ferda mravenec z něho nikdy nebude, hlava rodiny jsem já (on o tom neví) a veškeré věci si dělám po svém, on na to prostě nemá kapacitu, obtěžuje ho cokoli řešit...