ano - jde-li o žádost předem - zeptám se - co se děje? (protože kdyby šlo například o úmrtí v rodině, apod. z toho plynou další věci, že) něco vážného? nemusíš mi to říkat. Většina rodičů však píše rovnou - jedeme na hory, máme svatbu v rodině, potřebuji synův doprovod na úřad, atd,.... já to taky tak třídní píšu - předem do mejlu, většinou, do omluvňáku pak rodinné důvody.
v případě, který popisuješ bych řekla - podívej, tvůj odchod ze školy byl značně nestandartní a proto bych ráda podrobnější vysvětlení "rodinných důvodů" od tvého rodiče. Prosím, vyřiď, aby mi zavolal (a) nebo poslal(a) vysvětlující e-mail.
jestli se dobře pamatuju, tak jediné omluvenky, které jsem neuznala bylo "zaspal" - pokud se to opakovalo po 3. během pololetí a odjezd na hory na více dní, který nebyl předem ohlášený. ne ovšem způsobem "neomluvená hodina", protože rodiče dodatečně omluvili, ale "porušení pravidel o omlouvání ve školním řádu". a 17ti letý člověk tato pravidla zná a podle nich se má řídit.
jde-li o naléhavou věc a neočekávanou - k tomu sjem se vyjádřila opakovaně a již dříve