Bydlíme v paneláku na pražském sídlišti, máme 3 děti (14, 11, 6). Nejstarší dcera si už delší dobu velice přeje pejska. Vím, že mít psa je super, měli jsme ho u prarodičů, kde byla obr zahrada, ale nyní jsem proti, mám pevně zažitou představu, že pes v bytě, kde nemá možnost do sytosti běhat po zahradě, je zkrátka chudák. Prostě si nejsem jistá, zda bychom byli schopni pejskovi zajistit vše, co potřebuje, máme menší 3+1, takže bojujeme o každý centimetr. Dalším aspektem je finanční stránka, žijeme z jednoho platu, čistý měsíční příjem máme 21tisíc, takže mám velké obavy, zda bychom péči o pejska i po této stránce zvládli. Nemám totiž vůbec žádnou představu, kolik to průměrně měsíčně stojí krmivo, veterinář (jak často se k němu musí chodit, když není problém), poplatky za psa a další výdaje, o kterých jako neznalec nevím. Na druhou stranu jsem si ale vědoma toho, že pes je pro dítě přínosem, v určitém věku dítěte je to neocenitelný kamarád, bezcílné potulování venku získá jiný smysl. Proto jsem ochotna své kategorické „ne“ přehodnotit na „možná podle okolností“ a proto toto téma tedy řeším, protože psovi je nakloněn i manžel, což je teda zrada.
A teď k plemeni: když už se o tom doma bavíme, striktně jsem zavrhla jejich vysněného russell teriéra a vůbec všechny teriéry, psy lovecké, pracovní i ovčácké s tím, že pokud bychom eventuelně možná případně někdy tedy měli toho psa, tak jedině nějaké mrňavé přítulné společenské plemeno a to vyberu já. A co jsem tak pátrala, tak nejlíp mi vyšel boloňáček. Proto bych byla velice vděčná, kdybyste mi vy, kteří ho máte, mohli napsat vaše zkušenosti. Má opravdu takovou povahu, jak se popisuje - tedy vydrží s dětmi lítat celé odpoledne po lese a zároveň snese lenošení doma, když se nebude chtít nikomu v dešti courat po venku? Jak je to s úpravou srsti – ta bílá chundelatá srst totiž ve mně vzbuzuje dojem, že ho páníček musí denně hodinu česat a navíc s ním každý měsíc chodit do psího salonu. A jak moc je uňafaný, když je v bytě sám? Je toto plemeno náchylné na nějaké nemoci? Poslechne i děti? Je opravdu naprosto neagresivní? Atd. atd. atd.
Pokud jste ten román dočetly/i až sem, díky. Za vaše postřehy a zkušenosti vám budu opravdu vděčná, chci je totiž nechat dceři přečíst. Byla bych ráda, aby to měla pěkně v kostce z pohledu majitelů. Děkuji.