Vždycky záleží na jaké štěně, s jakou povahou narazíš. Dále jak ho socializuješ, zkazit můžeš docela dost i špatnou, nedůslednou výchovou... Myslím, že záruku na 100% klidné a milé štěně Ti nikdo nedá.
My jsme taky řešili dilema, jestli pořídit psa nebo ne... Nejdřív jsme koupili holce papouška (korelu), protože pořizovací náklady byly menší, provozní taky, navíc není až tak úplně fixovaný na jednoho člověka - nicméně psa nenahradil - nemohla se s ním mazlit, muchlit ho... takže stejně touha po psovi zůstala.
Předloni před Vánoci jsme byli na návštěvě u kamarádů a sousedka (taky kamarádka) nás pozvala se podívat na štěňátka, která se narodila její fence jokšírce. Šly jsme tam, za mnou se dopajdala nejmenší holčička (poslední) z vrhu, sotva chodila, mžourala na mě... úplně mi uhranula! Než jsme z návštěvy odešly, tak už jsme si ji i pojmenovaly, ale zcela nezávazně, protože jsem se bála, co manžel na to.
Manžel se zdráhal, vysvětloval, že jsme v bytě, že já půjdu do práce, že pes tu bude chudák, kam ho dáme když budeme chtít na dovolenou, kam ho dáme když hodně jezdíme na kola, plavat...
Pak jsme se rozhodli, že teda o.k. že koupíme raději myčku a štěně nebude, ale chovatelka mi pak napsala, že zkrátka chce, aby to štěňátko bylo u nás a co dáme to dáme - no dopadlo to tak, že jsem milované štěňátko dostala k narozeninám.
Byla úžasná, je úžasná jsem ráda, že ji máme, ale vůbec nepopírám fakt, že jsem zpočátku docela často uvažovala, že ji snad prodáme nebo věnujeme nějakému důchodci v okolí, který s ní bude doma, bude se jí věnovat...
2 relativně malé děti, docela ten první půl rok byl i náročný na finance, protože granule od chovatelky štěně nechtělo, nepřibíralo po nich, pak jsme tedy hledali granule, které jí budou chutnat... 3x nebo 4x se šlo na očkování - poplatky v řádech stovek (vše od 300 Kč nahoru); poplatek městu 1000 Kč příp. čipování tuším něco mezi 500-1000 Kč za čip, pak tři roky po sobě snížení poplatku městu... Domů jsme museli koupit, pelíšek, hračky, mističky, první půlrok padlo docela dost peněz i za čůrací podložky, vodítko, postrojek, postroj do auta, košík na kolo, taška na kolo... 100% počítej s tím, že i doma tu a tam něco utrpí - každý pes si něco najde, je naivní si myslet, že nic
Chce to ho naučit, že bude zůstávat doma i sám, že se vrátíte... U nás bylo docela náročné než pes vydržel opravdu aspoň těch 9-10 hodin zadržet čůrání. Opravdu bylo náročné se štěnětem běhat často přes den ven, aby učůrlo, aby se vykadilo, běhat s ním v noci... Teď už je to těžká pohoda - chodíme venčit jen ráno než jdeme do práce, pak jak se vrátíme, pak jen tak pro zábavu ještě 1x a potom než jdeme spát - potom vydrží do rána opravdu i těch 10 hodin. Navíc my jsme vcelku aktivní, tak taky musíme řešit, jak to skloubit dohromady se psem...
Ad pes, určitě bych do bytu hledala výhradně a jedině nelínací plemeno.