Přidat odpověď
Tak na mateřskou nebo nemocenskou má živnostník nárok taky, to není výsada zaměstnanců. Rozdíl je jenom v tom, že když se živnostníkům zdá ta státní nemocenská nevýhodná, tak ji prostě neplatí a pojistí se jinde. Zaměstnanec se taky může připojistit jinde, nicméně z té státní se nevyváže a tu platit musí. A co se dovolené týká, tak třeba já mám celou loňskou dovolenou nevyčerpanou. A co se peněz na dovolenou nebo náhradu mzdy za nemoc (či jiné náhrady) týká, tak zaměstnavatel si teoreticky dává za každého zaměstnance každý měsíc peníze bokem, aby je měl, až je bude potřebova. To samé může dělat i živnostník, dávat si je bokem a použít je až ve chvíli, kdy je bude potřeba. Jako jo, já chápu, že v praxi si zaměstnavatel ty peníze fyzicky bokem nedává, nicméně cenu práce a cenu výrobků/služeb stanovuje tak, aby ty peníze "navíc" měl, nedá zaměstnancům najednou naprosto celou sumu, kterou si vydělají, počítá s těmito penězi "navíc". Pokud to nedělá a opravdu to platí ze svého, jak tu bylo v případě odvodů naivně naznačováno, tak by měl podnikání radši pověsit na hřebík, protože si nedokáže spočítat ani naprosto základní věci a je jen otázka času, kdy skončí zadluženej v exekuci.
Předchozí