Přidat odpověď
Tenhle dotaz mě zaujal. Mám načteno, jak to chodí v Británii. Tam existuje speciální oddělení správního soudu, kam se můžou rodiče obrátit, pokud jejich dítě nezíská od školského úřadu (LEA) potřebnou podporu (asistenta, místo ve škole) nebo je diskriminováno kvůli postižení. A co mě zaujalo ještě víc, tento soud má podrobné brožurky v jednoduché angličtině o tom, co dělat, kde co vyplnit a kam to poslat, kdy přijít k soudu, co si vzít s sebou a podobné praktické informace na svých stránkách (pro anglofily zde: http://www.justice.gov.uk/forms/hmcts/send). Takže tak to chodí ve státech, které nám jsou dávány za vzor v integraci.
Snažila jsem se zjistit, co by se dalo dělat u nás, ale absolutně se nevyznám v soudnictví. Zjistila jsem nicméně, že existuje správní soud a tam je možné podat žalobu proti rozhodnutí správního orgánu. Tak třeba to by se dalo využít. A šlo by to mimo školu.
Mimochodem v Británii má školský úřad (LEA) povinnost najít vhodnou (speciální) školu, i kdyby jediná vhodná byla třeba drahá soukromá - vtom případě ji i platí. A protože se mu třeba platit nechce, tak přijde na řadu onen správní soud.
Předchozí