Přidat odpověď
Ne, to není že Ty nechceš tapetovat. Nereagoval jsem před Velikonoci, jednak kvůli svátkům a pak i kvůli vytížení. A dále, odpovídala tu velmi dobře Tabitha a myslím, že jedna odpověď stačí. Navíc v reakcích jsi psala věci, co se už opakovaly.
Tady jsme pouze narazili na věc, kterou skutečně nechceš. prozradit Vaši křestní formuli. Něco jsem si k tomu našel, SJ nově křtěnému položí 2 otázky, první všeobecná, jestli činil pokání a druhá, kde se zavazuje k poslušnosti Organizaci (SJ). Křtem se člověk stává v podstatě členem. Proto tu je dlouhá příprava.
V NZ to bylo jinak. Jak někdo uvěřil, třeba eunuch - komorník etiopské královny, tak ho apoštol (nebo spíš diakon) hned pokřtil, jakmile eunuch projevil přání být pokřtěn. Povídal mu na voze o Ježíšovi, jeli kolem vody a eunuch hned požádal o křest. To by dnes u SJ nepřicházelo v úvahu. To víš sama nejlépe. A byl to křest v Ježíšově jménu, nesliboval žádnou poslušnost organizaci předem, závazek tu byl jen vůči Ježíšovi.
Diskusi tu jinak nemoderuji, nemám např. právo mazat příspěvky, co tu tapetují. A asi bych to ani nedělal.
Ježíš, když se ho jasně ptali, jestli je Boží Syn, tak i když to říkat nechtěl, tak to vyznal. Boží Syn a přesto dodržoval pravidla, která Bůh Otec stanovil. Pokud se Tě ptám na křestní formulaci a to vícekrát, tak to beru v podstatě jako zapření toho, co bys vyznat měla. Pokud teda víra SJ má vypadat věrohodně. Jestli je tajnou společností a některé části nauky se tají, tak to řekni a už Tě tím vážně nebudu otravovat.
Takže jestli to moderuji, tak mi laskavět odpovět na tu křestní formuli a uveď i ty závazky, které křtěný na sebe bere. Děkuji.
Předchozí