Přidat odpověď
Při odstraňování kofeinu z kávy, takzvané dekofeinaci, se používají dva způsoby:
Prvním je odstranění kofeinu za pomoci organických rozpouštědel (etylacetátu nebo chloroformu). Zelené zrno se napařuje vodními parami, tím nabývá na objemu, zvětšuje se povrch a zrno se rozevře, čímž se umožní lepší kontakt rozpouštědla s kofeinem a dochází k jeho vyluhování. Kávové zrno se pak napařuje ještě jednou, aby se zbavilo posledních stop rozpouštědla.
Druhou metodou je takzvaná švýcarská mokrá metoda. Jako extrakční činidlo se používá voda a série filtračních uhlíkových zařízení. Problémem je, že voda, ve které jsou zrna máčena, s sebou strhává i část vonných látek. Kofein se z vody odstraňuje za pomoci uhlíkových filtrů. Potom se zrna suší ve speciálních nádržích a zbytková voda, která po namáčení zrn obsahuje vonné látky, se odpařením zredukuje na koncentrát, jímž se pak zrna postříkají.
Předchozí