Effko, jestli tě to uklidní, měla jsem přesně takové obě dcery. Když mi chtěla přijet cca ve 2 letech kamarádka s o trošku staršími dvojčaty-holčičkami, tak jsem jí narovinu napsala sms-ku, že to necháme na později. Ona mi odpověděla v sms-ce: "Tak se ozvi, až ti to malá dovolí".
Nehrotila jsem se z toho, ať si každý myslí, co chce. Pro mě byla přednější dcera a její klid, než prokňouraná návštěva, ze které by stejně nic nebylo. Ani bysme si pořádně nepopovídaly.
Vše se obrátilo nástupem do školky. Starší šla ve 4 letech a mladší ve 4,5 letech. Zvykala jsem je postupně, u nás je možnost, že maminka je týden ve školce s dítětem. První den jsem tam byla celé dopoledne a ke konci týdne už chviličku. Obě si zvykly a teprve tam se začlenily do kolektivu a nebyl problém.
Jinak mladší byla ve 2 letech totálně závislá na mě, ale chodily jsme každý den na hřiště a řekla bych, že na tom hřišti si zvykla na děti a pak už v těch 3 letech se nestyděla a moc hezky si hrála na písku, chodila se houpat apod.
Chce to čas, nic neuspěchej a netlač na pilu. Všechno se poddá.