30.11.2000 se nám v Krči po krásném pohodovém těhotenství narodila naše malá "kočička" Terezka.
Přestože jsem byla prvorodička která prošla teoretickým školením o porodu (v soukromé gynekologické klinice), troufám si říct, že velkou část této "akce" jsem vůbec nebyla schopná reagovat a spolupracovat podle "brožur", protože jsem byla překvapená intenzivní bolestí, kterou jsem si do té doby nedovedla ani trošku představit (nevím jak to mají ostatní, ale mě prolétlo hlavou ...když jsem mezi tlačením a kontrakcemi několikát ztratila vědomí, že asi takle nějak se umírá...) A proto jsem šťastná, že mi porodnice umožnila, aby mohl být u porodu můj manžel, který mě neskutečně podpořil svojí přítomností. I když chvilkama mi ho bylo líto, že trpí asi více než já.
Jsem vděčná, že mě porodem provázel pan doktor Libor Novák. Ocenila jsem, že se mi při prvním kontaktu na porodním boxu velmi hezky představil podáním ruky, přestože jsem měla kontrakce každou 2. minutu ...v tu chvíli mi to přišlo "komické", ale zároveň moc milé. Celou dobu mi trpělivě vysvětloval co se se mnou děje. A po skončení porodu mě velmi dobře "zašil" (protože jsem od malé byla potrhaná více než je obvyklé) a to tak dobře, že na kontrole po šestinedělí se můj ošetřující gynekolog pídil po tom, zda jsem byla vůbec nastřižená. Protože jsem měla "trošku" delší druhou dobu porodní a rodila jsem obtížněji, byla jsem panu doktorovi vděčná i za jeho přístup po "akci", kdy mi opět velmi hezky sdělil, co se se mnou stalo, kde byl problém, proč porod vedl, tak jak vedl a na závěr mě uchlácholil, že příště už to vše půjde snadněji. Proto vím, že porod není legrace, ale zároveň jsem se díky tomuto citlivému přístupu všech nestačila dostat do deprese abych nechtěla ještě další děti. Rodila jsem bez epidurálu, protože když jsem se po něm začala pídit .. byl už porod "rozjetý". Jsem ráda, že jsem to napoprvé zvládla i bez něj. I když při dalších porodech si o něj asi řeknu. Také mě porodem provázely 2.porodní asistentky, bohužel jména si nepamatuji, kterým chci také moc poděkovat stejně jako panu doktorovi Novákovi. Ten den se nás sešlo na porodním sále více než je obvyklé, protože v některých porodnicích zrovna nepřijímaly. Oceňuji, jak to ten den tým "porodníků" vůbec zvládnul.
Co se týče klystýru, klidně bych ho postoupila i v následujících dnech po porodu, kdy je vyprazdňování obtížnější, pro mě je to naprosto přirozená procedura očištění, která vůbec nebolí a nechápu proč se o ní tolik diskutuje (jako kdyby se všichni pozastavovali nad tím jestli je vhodné čištění zubů). Co se týče holení - v našich krajinách se většina žen naučila holit si nohy a podpaždí, takže ta malinká část těla ve spodní části těla bez chloupků je taky fajn z hygienických důvodů. Do porodnice jsem se pro jistotu již "předholila" aby se mnou neměli tolik starostí. Sprcha v první době porodní byla prima. Co se týče další péče, kterou nám nemocnice poskytla, nemůžu si naprosto stěžovat. Papírové plenky jsme na miminko obdrželi zdarma na celou dobu pobytu, což není u všech porodnic zvykem - jak jsem se dozvěděla od kamarádek, které rodily jinde (např. na Bulovce). Také jsme obdrželi dětskou kosmetiku pro začátek a vložky do podprsenek atd. Sestřičky byli milé. Perfektní byly dětské lékařky např. paní doktorka Mydlilová, která nám velmi hezky a trpělivě vysvětlila maximum užitečných informací o kojení a potřebách miminka a maminky. Také jsem si přála nadstandard asi jako většina, ale dvoupokojový pokoj, kde jste s další "maminkou", která je na tom stejně je taky bezva (díky tomu mám novou kamarádku a moje holčička kamaráda už od narození). Co se týče prostředí .. prostě nemocnice je nemocnice, dnes je málo peněz na vše co se týká státního zdravotnictví a obdivuji veškerý personál, že i přes veškeré problémy dokáže maminkám vytvořit příjemnou atmosféru.
Ještě jednou děkuji všem a příště zase "hurá" do Krčské porodnice.
Předchozí