zuzini - já myslím, že to není tak černobílé - a tím nemyslím nic rasistického
S Romy jsem poměrně dlouho pracovala - učila jsem je (puberťáky) a spolupracovala s Romy, kteří zajišťovali komunikaci mezi učiteli a rodiči žáků.
S těmi jsem toho poměrně dost nažvanila a nadrbala.
Asi takhle - v té době jsem se připravovala na bakalářky ze sociální práce. Zoufalá - co není praxe, to se prostě zpaměti drtí těžko a já jsem navíc na tyhle úředničiny úplný idiot.
V průběhu trhání vlasů jsem zjistila, že část rodin mých žáků má poměrně slušné příjmy od státu, protože vědí, nač se zeptat, a co chtít.
Poslat je k části bakalářek s názvem Sociální práce, přinesou jedničku
Dobrovolně to totiž žádná sociálka, pediatrička, doktor...nesdělí, neporadí - pokud se člověk sám nepídí, nedostane nic.
Oni se pídí a budiž jim přáno - často žijou v takových podmínkách, že i ty záviděné sumy jsou polovina toho, co by opravdu potřebovali.
Jenže ne všichni se umí pídit.
Ti se pak zčásti živí zločinem, zčásti prací, kterou blbě shánějí.
A bílí?
Stačí můj vlastní příklad.
Kdyby nebylo rané péče, nikdy bych se nedozvěděla, nač má můj syn s chromozomální vadou nárok.
A že toho je (příspěvek na péči, na mobilitu, boty, plenky, lázně...) - netušila jsem a hlavně - nenapadlo mě se pídit...
Měla jsem je ráda - všechny moje žáčky i kolegy.
V tom projevu samosebou rasismus zaznívá, ale tomu pánovi bych odvětila, ať nikam necpe naše etnikum, když v jiných zemích mají podobné problémy zase s jinými etniky - tak to holt je a ještě dlouho bude.
Němci mají Turky, Američani černochy, Francouzi Araby...