Přidat odpověď
Bin - věř mi, že já jsem ten poslední, který by chtěl zastávat politiku ve stylu - ať se každý stará sám a pokud to nezvládá, ať chcípne pod mostem. To rozhodně ne, je spousta lidí, kteří pomoc potřebují a mají ji dostat - v tom se lidé liší od zvířat, nenecháme naše slabé chcípnout v koutě /ostatně ani zvířata tohle neudělají/. Ale kdejaký oddělení čehosi má mluvčího, milion šéfů k ničemu ve stylu - dej blbovi funkci, vymyslí lejstro - a sociální práce není sociální prací, ale čistá úředničina. Ať se zruší ta místa k ničemu a přibydou místa pro sociální pracovníky, kteří se bez úředničiny neobejdou, to je jasný, ale nebudou mít na stole 500 případů, který v životě ani jednou neviděli. Budou tam mít takový počet, o který se budou moci starat v terénu - pomáhat jim, zjišťovat....... Četla jsem o jednom projektu pro Romy, kde se zjistilo, že současné Romky neumějí vůbec vařit jako jejich babičky. Znají jen drahé polotovary, kýtu a kuřecí či krůtí prsa. Tak v rámci projektu vytipovali romské rodiny s dětmi a rozjeli výuku vaření. Po třetí hodině už nepřišla Romka žádná a tak aby projekt nezanikl, mohl přijít kdokoli, kdo má zájem - a zájem měly mladé matky vesměs neevidované na dávkách, které se zajímaly o přípravu jídel ze surovin, které jejich matky nepoužívaly - pohanka, bulgur, jáhly...........
Ony ty projekty jsou, ale nikdo je nedonutí je absolovovat - nevím, možná motivace by bylo odebrání části dávek........ to by musel říct někdo z jejich kultury, kdo je zná a ví, jak uvažují.
Předchozí