Přidat odpověď
Ano moje obě děti nesnáší zejména vysavač, také vrtačku a podobné zvuky. Syn je založením bázlivý, dcera ne. Takže v tom tak zásadní rozdíl není, ale syn reagoval jako malé dítě mnohem hůře - ve věku tak do 3 let řevem, později mi pouze visel schovaný na krku (např po celou dobu co sousedi vrtali). U dcery jsou projevy trochu mírnější, ale bojí se hodně taky. S vysavače má strach i "vizuální", nešla by ani kolem něj (no teď ve 3 letech, už si "dodá" odvahu a rychle kolem proběhne a schová se).
Řešila jsem to tak že když třeba probíhala rekonstrukce na vedlejším domě, tak byli děti raději přes den u babičky. Vysávávám pokud možno v jejich nepřítomnosti. Protože to vždy nejde, že ano, tak jsem je naučila se schovat. A teď v (5 letech) se to ustálilo na tom, že opravdu stačí když se někam schovají (zavřou) nejlépe do jiného pokoje.
Pokud mělo dojít třeba k vrtání, tak pomáhalo je upozornit předem, nechat někam schovat a zakrýt uši, měli to pak jako hru a líp to snášeli. A u těch "neplánových" zvuků pomáhalo "hrozit" sousedovi, "ty ty ty vrtačko - sousede ... my to nemáme radi .... (dosaď co chceš). Fungovalo to kupodivo namísto řevu, pomáhá to asi uvolnit frustraci a strach, odvádělo to pozornost.
Předchozí